łosoś na grillu

pachnący, soczysty łosoś gotowany na grillu! Senga gotowana na grillu okazuje się bardzo delikatna, soczysta, z subtelnym aromatem mgły. Prosta marynata z dostępnych produktów i łatwość przygotowania to cecha charakterystyczna tego dania. Świetne gorące dla całej rodziny!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 22 % 8 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ryby, oczywiście, lepiej wziąć schłodzone, zamrożone ryby tracą wiele przydatnych właściwości. Może to być filet rybny lub stek rybny, ale najlepiej z minimalną zawartością kości. Olej może być dowolnym olejem roślinnym: od oliwy po bawełnę. Z cytryny potrzebujemy soku z cytryny, dzięki czemu można również użyć gotowego soku z cytryny. Jeśli wyciśniesz cytrynę, najpierw sparz ją

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rybę, osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sok z cytryny - usunie wyraźny rybi zapach i nada gotowemu daniu subtelną cytrusową nutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sos sojowy wymieszaj z olejem, dodaj posiekany czosnek. Możesz go posiekać tarką, nożem lub przepuścić czosnek przez prasę. Nie dodaję soli, ponieważ sos sojowy i tak zawiera wystarczającą ilość soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej rybę powstałą marynatą i pozostaw do marynowania. Czas marynowania może wynosić od 30 minut do 12 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W grillu rozgrzej węgle, jeśli masz je gotowe. Lub podpal drewno opałowe i poczekaj, aż się wypali i zamieni się w węgle. Drewno opałowe do smażenia na grillu najlepiej używać brzozy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż ruszt na grillu. Połóż rybę i smaż, obracając co 5 minut. Ryba jest smażona wystarczająco szybko, a całkowity czas gotowania wynosi 15-20 minut. Zwróć uwagę, że łosoś jest dość tłustą rybą, a kapiący tłuszcz może przyczynić się do spalania węgla. Uważaj na to!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij rybę z rusztu i podawaj natychmiast na gorąco ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb łososiowatych. Kochają ją za ogromną ilość składników odżywczych i kwasów tłuszczowych omega-trzy.
szlachetne odmiany ryb nie potrzebują żadnych przypraw ani dodatków. Polecam podawać łososia gotowanego na grillu ze świeżymi sezonowymi warzywami i ziołami. Lub lekkie sałatki warzywne są idealne do takich ryb.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy