skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ryby, oczywiście, lepiej wziąć schłodzone, zamrożone ryby tracą wiele przydatnych właściwości. Może to być filet rybny lub stek rybny, ale najlepiej z minimalną zawartością kości. Olej może być dowolnym olejem roślinnym: od oliwy po bawełnę. Z cytryny potrzebujemy soku z cytryny, dzięki czemu można również użyć gotowego soku z cytryny. Jeśli wyciśniesz cytrynę, najpierw sparz ją
Krok 2:
Umyj rybę, osusz.
Krok 3:
Wlej sok z cytryny - usunie wyraźny rybi zapach i nada gotowemu daniu subtelną cytrusową nutę.
Krok 4:
Sos sojowy wymieszaj z olejem, dodaj posiekany czosnek. Możesz go posiekać tarką, nożem lub przepuścić czosnek przez prasę. Nie dodaję soli, ponieważ sos sojowy i tak zawiera wystarczającą ilość soli.
Krok 5:
Zalej rybę powstałą marynatą i pozostaw do marynowania. Czas marynowania może wynosić od 30 minut do 12 godzin.
Krok 6:
W grillu rozgrzej węgle, jeśli masz je gotowe. Lub podpal drewno opałowe i poczekaj, aż się wypali i zamieni się w węgle. Drewno opałowe do smażenia na grillu najlepiej używać brzozy.
Krok 7:
Połóż ruszt na grillu. Połóż rybę i smaż, obracając co 5 minut. Ryba jest smażona wystarczająco szybko, a całkowity czas gotowania wynosi 15-20 minut. Zwróć uwagę, że łosoś jest dość tłustą rybą, a kapiący tłuszcz może przyczynić się do spalania węgla. Uważaj na to!
Krok 8:
Wyjmij rybę z rusztu i podawaj natychmiast na gorąco ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb łososiowatych. Kochają ją za ogromną ilość składników odżywczych i kwasów tłuszczowych omega-trzy.
szlachetne odmiany ryb nie potrzebują żadnych przypraw ani dodatków. Polecam podawać łososia gotowanego na grillu ze świeżymi sezonowymi warzywami i ziołami. Lub lekkie sałatki warzywne są idealne do takich ryb.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g