naleśniki Pizza na kefirze

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny, na śniadanie! Naleśniki Pizza na kefirze można gotować co najmniej codziennie, zmieniając nadzienie według własnych upodobań. I za każdym razem będziesz miał nowe danie, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 27 % 8 g
171 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki jak pizzę na kefirze? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz zmienić ich skład zgodnie ze swoimi preferencjami - zmieniając nadzienie według własnego gustu. Możesz użyć dowolnej kiełbasy do smaku: gotowanej, częściowo wędzonej, wędzonej, a także możesz wziąć szynkę, kiełbaski. Drobno posiekaj kiełbasę nożem lub zetrzyj na grubej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ser możesz również użyć dowolnego, ale lepiej weź ser twardy, który dobrze się topi. Użyłem dwóch serów: twardego i kiełbasy, okazało się bardziej aromatyczne i smaczne. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory wybierz soczyste, ale bez dużej ilości soku. W razie potrzeby możesz usunąć skórkę z pomidora. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj świeże zioła, osusz i drobno posiekaj nożem. Możesz dodać zieloną lub cebulę, drobno posiekaną nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce ubij jajko kurze, ubij widelcem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce z mieszanką jajeczną umieść wszystkie ugotowane składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej kefir do miski (o dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od smaku i dostępności). Dodaj sodę (zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia, ale lepiej dodać go z mąką). Wymieszaj mieszaninę. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ale ostrożnie z przyprawami, ponieważ kiełbasa i ser już zawierają te dodatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do mieszanki, zagnieść ciasto. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być gruby, ale nie za bardzo.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Połóż trochę ciasta na patelni łyżką stołową, tworząc małe naleśniki. Smaż je przez około 2-3 minuty na średnim ogniu z jednej strony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie odwróć łopatką i kontynuuj smażenie naleśników z drugiej strony przez kilka minut. Następnie przykryj patelnię i przytrzymaj naleśniki na patelni przez kilka minut, aby dobrze się upiekły w środku. Wyjmij placki z patelni na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju wsiąkł w papier. Następnie przenieś naleśniki na talerz do podania. Podawaj pizzę do stołu ze śmietaną, majonezem lub innym sosem do smaku. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy