skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki jak pizzę na kefirze? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz zmienić ich skład zgodnie ze swoimi preferencjami - zmieniając nadzienie według własnego gustu. Możesz użyć dowolnej kiełbasy do smaku: gotowanej, częściowo wędzonej, wędzonej, a także możesz wziąć szynkę, kiełbaski. Drobno posiekaj kiełbasę nożem lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 2:
Ser możesz również użyć dowolnego, ale lepiej weź ser twardy, który dobrze się topi. Użyłem dwóch serów: twardego i kiełbasy, okazało się bardziej aromatyczne i smaczne. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3:
Pomidory wybierz soczyste, ale bez dużej ilości soku. W razie potrzeby możesz usunąć skórkę z pomidora. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Umyj świeże zioła, osusz i drobno posiekaj nożem. Możesz dodać zieloną lub cebulę, drobno posiekaną nożem.
Krok 5:
W głębokiej misce ubij jajko kurze, ubij widelcem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 6:
W misce z mieszanką jajeczną umieść wszystkie ugotowane składniki.
Krok 7:
Wlej kefir do miski (o dowolnej zawartości tłuszczu, w zależności od smaku i dostępności). Dodaj sodę (zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia, ale lepiej dodać go z mąką). Wymieszaj mieszaninę. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ale ostrożnie z przyprawami, ponieważ kiełbasa i ser już zawierają te dodatki.
Krok 8:
Wlej przesianą mąkę pszenną do mieszanki, zagnieść ciasto. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być gruby, ale nie za bardzo.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Połóż trochę ciasta na patelni łyżką stołową, tworząc małe naleśniki. Smaż je przez około 2-3 minuty na średnim ogniu z jednej strony.
Krok 10:
Następnie odwróć łopatką i kontynuuj smażenie naleśników z drugiej strony przez kilka minut. Następnie przykryj patelnię i przytrzymaj naleśniki na patelni przez kilka minut, aby dobrze się upiekły w środku. Wyjmij placki z patelni na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju wsiąkł w papier. Następnie przenieś naleśniki na talerz do podania. Podawaj pizzę do stołu ze śmietaną, majonezem lub innym sosem do smaku. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g