Stroganow wołowy z grzybami

świetne danie wołowe z grzybami pod każdą przystawkę. Zamiast pieczarek możesz użyć dowolnych grzybów. Okaże się szczególnie smaczny z kurkami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
143 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stroganow wołowy z grzybami? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój w długie paski w poprzek włókien.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwiń mięso w mące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej 20 g roztopionego masła, dodaj grzyby i smaż na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas smażenia spuść sok wydzielający się z grzybów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz płyn pozostały z grzybów ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać mieszaninę śmietany do grzybów i gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozpuść pozostałe masło i włóż mięso, strząsając je z nadmiaru mąki. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś mięso na patelnię i podgrzewaj razem przez 1 minutę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie zdejmij patelnię z ognia i odstaw pod przykryciem na około 10 minut.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy