skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Stroganow wołowy z grzybami? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój w długie paski w poprzek włókien.
Krok 3:
Zwiń mięso w mące.
Krok 4:
Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej 20 g roztopionego masła, dodaj grzyby i smaż na złoty kolor.
Krok 6:
Podczas smażenia spuść sok wydzielający się z grzybów.
Krok 7:
Połącz płyn pozostały z grzybów ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj
Krok 9:
Wlać mieszaninę śmietany do grzybów i gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
Krok 10:
Na patelni rozpuść pozostałe masło i włóż mięso, strząsając je z nadmiaru mąki. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, 5 minut.
Krok 11:
Przenieś mięso na patelnię i podgrzewaj razem przez 1 minutę.
Krok 12:
Następnie zdejmij patelnię z ognia i odstaw pod przykryciem na około 10 minut.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g