skład / składniki
metoda gotowania
1. Kładziemy garnek z wodą na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie umyj szpinak, a następnie zanurz go we wrzącej wodzie na 30 sekund. Wrzuć szpinak do durszlaka, a gdy ostygnie, delikatnie wyciśnij go z nadmiaru wilgoci. Przenieś szpinak do miski, posyp solą i skrop olejem sezamowym (około 0,5 łyżki stołowej), dobrze wymieszaj.
2. Rozgrzej patelnię odrobiną oleju. Gdy patelnia się nagrzewa, ubij jajka, wlej je na patelnię i ugotuj omlet (smaż z obu stron, ale staraj się nie rozgotować). Przenieś omlet na deskę do krojenia i pokrój w paski.
3. Obierz marchewki i pokrój wzdłuż na długie cienkie kostki.
4. Rozgrzej naoliwioną patelnię i na zmianę gotuj marchewki, szynkę i paluszki krabowe przez minutę.
5. Ugotowany ryż włożyć do osobnej miski, zalać olejem sezamowym (około 0,5 łyżki stołowej), posypać solą i dokładnie wymieszać drewnianą lub plastikową szpatułką.
6. Ułóż wszystkie składniki kimpaba w miseczkach, wyjmij arkusze nori z opakowania, przygotuj deskę do krojenia i bambusową serwetkę.
7. Najciekawsze! Rozpoczynamy montaż:
- kładziemy bambusową serwetkę na desce do krojenia, kładziemy na niej arkusz nori (błyszczącą stroną do dołu),
- rozłóż ryż na arkuszu nori, równomiernie rozprowadzając go grubą warstwą, pozostawiając około 5 cm niewypełnionego ryżu na górnej krawędzi,
- teraz w poprzek liścia nori (tak, aby podzielić warstwę ryżu na pół) kładziemy kostkę rzodkiewki, kilka korzeni łopianu (lub ogórek, również pokrojony w długie kostki), pasek szynki, dwa paluszki krabowe, marchewki, kilka pasków omletu, szpinak. Najlepiej jest wcześniej podzielić składniki na cztery części, aby były równomiernie rozłożone,
- za pomocą serwetki zwijamy arkusz nori w rolkę, lekko zwilżamy niewypełnioną krawędź wodą, aby się przykleiła,
- powtarzamy to samo z pozostałymi trzema arkuszami nori.
8. Połóż zwinięte kimpaby na desce do krojenia i za pomocą silikonowej szczotki posmaruj powierzchnię alg pozostałym olejem sezamowym ze wszystkich stron.
9. Pokrój kimpab na bułki i natychmiast podawaj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g