Kimpab

Prosty przepis na popularne Koreańskie danie! Spróbuj! Kimpab to Koreańskie bułki, które wyróżniają się sytością i łatwością przygotowania. Przygotowanie kimpab jest tak proste i nie czasochłonne, że to danie może łatwo stać się częstym gościem na stole. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że można eksperymentować z nadzieniami. A do serwowania gościom kimpab jest idealną opcją. Najważniejsze jest, aby wcześniej kupić niezbędne składniki w specjalistycznym sklepie. Podawaj kimpab z sosem sojowym lub bez.
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 75 % 33 g
205 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Kładziemy garnek z wodą na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie umyj szpinak, a następnie zanurz go we wrzącej wodzie na 30 sekund. Wrzuć szpinak do durszlaka, a gdy ostygnie, delikatnie wyciśnij go z nadmiaru wilgoci. Przenieś szpinak do miski, posyp solą i skrop olejem sezamowym (około 0,5 łyżki stołowej), dobrze wymieszaj.

2. Rozgrzej patelnię odrobiną oleju. Gdy patelnia się nagrzewa, ubij jajka, wlej je na patelnię i ugotuj omlet (smaż z obu stron, ale staraj się nie rozgotować). Przenieś omlet na deskę do krojenia i pokrój w paski.

3. Obierz marchewki i pokrój wzdłuż na długie cienkie kostki.

4. Rozgrzej naoliwioną patelnię i na zmianę gotuj marchewki, szynkę i paluszki krabowe przez minutę.

5. Ugotowany ryż włożyć do osobnej miski, zalać olejem sezamowym (około 0,5 łyżki stołowej), posypać solą i dokładnie wymieszać drewnianą lub plastikową szpatułką.

6. Ułóż wszystkie składniki kimpaba w miseczkach, wyjmij arkusze nori z opakowania, przygotuj deskę do krojenia i bambusową serwetkę.

7. Najciekawsze! Rozpoczynamy montaż:

- kładziemy bambusową serwetkę na desce do krojenia, kładziemy na niej arkusz nori (błyszczącą stroną do dołu),

- rozłóż ryż na arkuszu nori, równomiernie rozprowadzając go grubą warstwą, pozostawiając około 5 cm niewypełnionego ryżu na górnej krawędzi,

- teraz w poprzek liścia nori (tak, aby podzielić warstwę ryżu na pół) kładziemy kostkę rzodkiewki, kilka korzeni łopianu (lub ogórek, również pokrojony w długie kostki), pasek szynki, dwa paluszki krabowe, marchewki, kilka pasków omletu, szpinak. Najlepiej jest wcześniej podzielić składniki na cztery części, aby były równomiernie rozłożone,

- za pomocą serwetki zwijamy arkusz nori w rolkę, lekko zwilżamy niewypełnioną krawędź wodą, aby się przykleiła,

- powtarzamy to samo z pozostałymi trzema arkuszami nori.

8. Połóż zwinięte kimpaby na desce do krojenia i za pomocą silikonowej szczotki posmaruj powierzchnię alg pozostałym olejem sezamowym ze wszystkich stron.

9. Pokrój kimpab na bułki i natychmiast podawaj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy