skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z surowymi drożdżami? Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Podgrzej mleko do temperatury około 40 stopni. W dotyku powinno być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące-gorące środowisko zabije żywe organizmy, którymi są drożdże. Krusz do niego surowe drożdże, a następnie dokładnie je wymieszaj. Zamiast mleka możesz wziąć ciepłą wodę.
Krok 2:
Jajko wymieszaj z cukrem i solą. Wskazane jest wcześniejsze wyjęcie jajka z lodówki, aby było ciepłe. Jeśli nie masz na to czasu, zanurz go w ciepłej wodzie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Dodaj mieszaninę jajek do mleka z drożdżami. Delikatnie wymieszaj wszystko.
Krok 4:
Następnie zacznij stopniowo dodawać mąkę. Przesiej mąkę. Ma to na celu usunięcie zanieczyszczeń, a także nasycenie mąki tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste i puszyste.
Krok 5:
Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób. Przeczytaj o tym, jak to zrobić na końcu przepisu. Schłodzić masło do ciepłego stanu i wlać do ciasta. Zagnieść ciasto. Powinien stać się gładki, jednolity i nie lepki, ale nadal być miękki. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem lub folią i pozostaw na 1 do 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 6:
Gdy ciasto rośnie, zajmij się nadzieniem. Jak zrobić nadzienie? Obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 20-25 minut. Gdy będzie gotowy, odcedź i zetrzyj tłuczkiem do puree. Możesz dodać do niego drobno posiekane warzywa, smażoną cebulę. W przypadku drugiego nadzienia drobno posiekaj kapustę i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie ugotowana na patelni w oleju roślinnym. Ugotuj jajka. Ostudzić je, drobno posiekać. Wymieszaj jajka z kapustą, sól do smaku.
Krok 7:
Po 2-krotnym wyrośnięciu ciasta wykonaj rzeźbienie ciast. Ściśnij kawałek ciasta, zwiń z niego Kolobok i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto. Możesz uformować ciasto bez wałka do ciasta. Aby to zrobić, po prostu rozciągnij ciasto rękami. Cóż, jeśli chcesz, aby ciasta były tego samego rozmiaru, podziel ciasto na pół, a następnie każdą połowę na pół. Robimy to, aż kawałki ciasta osiągną pożądany rozmiar.
Krok 8:
Na każdą tortillę nałóż łyżkę nadzienia. Ściśnij krawędzie. Wlej olej roślinny na patelnię. Poczekaj, aż się rozgrzeje i ułóż placki. Smaż placki przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Następnie połóż je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Ostudź trochę i podawaj. Smacznego!
te paszteciki można przygotować z dowolnym nadzieniem. nadzienia do ciast i pasztecików - pod linkiem można znaleźć przepisy na różne nadzienia.
takie ciasta można nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g