naleśniki na wodzie bez drożdży są puszyste

Dodaj kolejny prosty przepis na placki bezmięsne do swojej skarbonki. Okazuje się, że nie trzeba przygotowywać ciasta drożdżowego, aby cieszyć się bujnymi chudymi naleśnikami. Nawet jeśli w domu nie ma kefiru do robienia dmuchanych naleśników bez drożdży, dokładnie ten sam wynik można uzyskać, zagniatając ciasto zwykłą wodą!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 38 g
175 kcal
IG: 0 / 3 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na placki. Użyj mąki najwyższej jakości. Podgrzej wodę. Nie powinien być zbyt gorący, w przeciwnym razie mąka zostanie zaparzona, a ciasto nie będzie przewiewne. Po prostu ciepła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz ciepłą wodę, cukier i cukier waniliowy. Szybko wymieszaj wszystko trzepaczką, aż cukier się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Sok z cytryny można zastąpić kwasem cytrynowym. Tylko trzeba go wcześniej rozcieńczyć wodą. W 1 łyżce wody rozpuść szczyptę kwasu cytrynowego. Jeśli nie ma soku z cytryny ani kwasu cytrynowego, wystarczy zwykły ocet jabłkowy. Potrzebuje 1 łyżeczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę wraz z sodą i solą bezpośrednio do miski z ciepłą wodą i cukrem. Szybko wymieszaj ciasto trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki mąki. Nie musisz mieszać zbyt długo. Gdy wszystko mąka zostanie całkowicie namoczona, pozostaw ciasto na 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli ciasto jest prawidłowo zagniecione, pojawią się w nim małe bąbelki. Oznacza to, że między sokiem z cytryny a sodą wystąpiła reakcja kwasowo-zasadowa, z uwolnieniem dwutlenku węgla do ciasta. Dzięki tej reakcji nasze ciasto nabierze lekkości, a naleśniki staną się puszyste podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż ciasto i uformuj małe okrągłe placki, pozostawiając trochę miejsca między nimi, aby nie łączyły się podczas pieczenia. Smaż placki z obu stron na średnim ogniu, aż będą złote. Gdy będą gotowe, nabiorą blasku i lekkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotowe naleśniki na talerz i podawaj. Do naleśników możesz podać miód, dżem, rozpuszczoną czekoladę, Nutellę, dżem lub dżem. Pyszne ze świeżymi jagodami. Smacznego!

warto zauważyć, że jajka są całkowicie niepotrzebne do przygotowania tych naleśników.
dlatego dla tych, którzy poszczą lub przestrzegają ścisłej diety, ten przepis będzie bardzo przydatny. A to pyszne wegańskie śniadanie

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy