Szybka Pizza na patelni pita z jajkiem

w pośpiechu, satysfakcjonujące, smaczne, bardzo proste, dla całej rodziny! Szybka Pizza pita z jajkiem to świetny pomysł na śniadanie lub kolację! Przepis jest zrozumiały, niedrogi, niedrogi, można go zmienić według własnego uznania. Gotowanie nie sprawi ci żadnych trudności. Tylko kilka minut i pyszne danie na stole!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 29 % 6 g
115 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybką pizzę pita z jajkiem? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli masz prostokątny chleb pita, wytnij z niego okrąg pasujący do średnicy patelni. Dokładnie umyj jajka pod bieżącą wodą. Umyj również warzywa i osusz je ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory wybierz gęste, ponieważ miękkie i zbyt soczyste podczas gotowania stracą swój kształt i zamienią się w owsiankę. Pokrój je w cienkie pierścienie. Wybierz wielokolorową paprykę, dzięki której danie będzie wyglądać bardziej kolorowo. Usuń łodygę, obierz nasiona, pokrój w pierścienie lub cienkie plasterki, paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości i dobrze się topi. Możesz go zastąpić mozzarellą, suluguni. Zetrzyj go na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój szynkę w cienkie plasterki lub plasterki. Zamiast szynki możesz wziąć gotowaną lub wędzoną kiełbasę, gotowanego kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiednim pojemniku wbij dwa jajka. Sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Widelcem lub trzepaczką ubij jajka, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Wlej trochę oliwy z oliwek. Gdy olej się rozgrzeje, wlej mieszaninę jajek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż okrągły chleb pita na wierzchu jajek. Lekko dociśnij go rękami, aby chwycił jajko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy omlet z dołu jest usmażony, Odwróć chleb pita na drugą stronę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż szynkę, plasterki pomidorów, paprykę. W razie potrzeby możesz dodać wstępnie smażone grzyby. Posyp posiekanymi ziołami, takimi jak zielona cebula, koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp startym serem. Kontynuuj gotowanie pizzy pod przykryciem, aż ser się rozpuści.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Szybka Pizza jest gotowa! Przełóż na talerz, udekoruj natką pietruszki lub koperkiem. Podawaj na gorąco z ulubionymi sosami, świeżymi warzywami lub piklami. Smacznego!

przepis można modyfikować i uzupełniać według własnego uznania. Możesz dodać warzywa, takie jak zielony groszek, brokuły, fasolka szparagowa.

szynkę można zastąpić kiełbasą lub mięsem.

jeśli chcesz dodać grzyby (pieczarki, boczniaki), usmaż je wcześniej.

jeśli chcesz, użyj przypraw według własnych upodobań, takich jak szczypta włoskich ziół.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy