skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybką pizzę pita z jajkiem? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli masz prostokątny chleb pita, wytnij z niego okrąg pasujący do średnicy patelni. Dokładnie umyj jajka pod bieżącą wodą. Umyj również warzywa i osusz je ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Pomidory wybierz gęste, ponieważ miękkie i zbyt soczyste podczas gotowania stracą swój kształt i zamienią się w owsiankę. Pokrój je w cienkie pierścienie. Wybierz wielokolorową paprykę, dzięki której danie będzie wyglądać bardziej kolorowo. Usuń łodygę, obierz nasiona, pokrój w pierścienie lub cienkie plasterki, paski.
Krok 3:
Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości i dobrze się topi. Możesz go zastąpić mozzarellą, suluguni. Zetrzyj go na grubej tarce.
Krok 4:
Pokrój szynkę w cienkie plasterki lub plasterki. Zamiast szynki możesz wziąć gotowaną lub wędzoną kiełbasę, gotowanego kurczaka.
Krok 5:
W odpowiednim pojemniku wbij dwa jajka. Sól i pieprz do smaku.
Krok 6:
Widelcem lub trzepaczką ubij jajka, aż będą gładkie.
Krok 7:
Umieść patelnię na średnim ogniu. Wlej trochę oliwy z oliwek. Gdy olej się rozgrzeje, wlej mieszaninę jajek.
Krok 8:
Ułóż okrągły chleb pita na wierzchu jajek. Lekko dociśnij go rękami, aby chwycił jajko.
Krok 9:
Gdy omlet z dołu jest usmażony, Odwróć chleb pita na drugą stronę.
Krok 10:
Ułóż szynkę, plasterki pomidorów, paprykę. W razie potrzeby możesz dodać wstępnie smażone grzyby. Posyp posiekanymi ziołami, takimi jak zielona cebula, koperek.
Krok 11:
Posyp startym serem. Kontynuuj gotowanie pizzy pod przykryciem, aż ser się rozpuści.
Krok 12:
Szybka Pizza jest gotowa! Przełóż na talerz, udekoruj natką pietruszki lub koperkiem. Podawaj na gorąco z ulubionymi sosami, świeżymi warzywami lub piklami. Smacznego!
przepis można modyfikować i uzupełniać według własnego uznania. Możesz dodać warzywa, takie jak zielony groszek, brokuły, fasolka szparagowa.
szynkę można zastąpić kiełbasą lub mięsem.
jeśli chcesz dodać grzyby (pieczarki, boczniaki), usmaż je wcześniej.
jeśli chcesz, użyj przypraw według własnych upodobań, takich jak szczypta włoskich ziół.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g