warzywa na patelni grillowej

Łatwe, przydatne, piękne, w pośpiechu! Warzywa na patelni grillowej są przygotowywane przy użyciu minimalnej ilości oleju, dzięki czemu są zdrowsze niż smażone w klasyczny sposób. Takie warzywa mogą stać się składnikami wszelkich potraw, przystawką lub niezależną przekąską.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć warzywa na patelni grillowej? Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania potrawy. Z warzyw mam bakłażany, cukinię, paprykę, cebulę, do warzyw wziąłem też pieczarki. Lepiej wybrać małe warzywa, będą smaczniejsze i szybciej się ugotują. Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa. Odetnij łodygę cukinii i bakłażana, obierz cebulę, usuń nasiona z papryki. Lepiej nie myć grzybów do grilla, ale wytrzeć gąbką, mokre grzyby nie będą smażone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warzywa takie jak cukinia, bakłażan i cebula pokroić w plasterki, których grubość powinna wynosić od 0,5 cm do 1,0 cm paprykę pokroić w prostokątne kawałki lub po prostu na pół (jeśli jest mała), łodygę w tym przypadku można pozostawić, ponieważ po podaniu taka papryka wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Pokrój grzyby na talerze. Ogólnie rzecz biorąc, krojenie nie ma większego znaczenia, wszystkie warzywa można pokroić tak, jak chcesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz dopraw wszystkie warzywa solą i czarnym pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę cukru lub innych przypraw do smaku. Proponuję opcję podstawową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie umieść patelnię grillową na średnim ogniu, posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek i dobrze podgrzej. Ułóż przygotowane warzywa na patelni w jednej warstwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grilluj warzywa, aż utworzą się ładne paski-grilluj z obu stron, dosłownie 2-3 minuty z każdej strony. Będzie smaczniejszy i zdrowszy, jeśli warzywa pozostaną trochę chrupiące, ale to też popatrz na swój gust. Możesz je smażyć dłużej, co najważniejsze, nie spalaj. Natychmiast podawaj gotowe warzywa. Smacznego!

do smażenia na patelni grillowej możesz użyć dowolnych warzyw (takich jak pomidory, ziemniaki, marchew itp.).
małe okazy (takie jak pomidory koktajlowe lub brukselka) nie mogą być krojone, ale smażone w całości, a większe warzywa powinny być krojone.
aby poprawić smak, możesz przygotować marynatę, która nasmaruje to lub inne warzywo silikonowym pędzlem na jakiś czas przed pieczeniem i pozostawi je do namoczenia.
patelnia grillowa musi być dobrze podgrzana przed rozłożeniem warzyw przygotowanych do smażenia, aby plastry lub kawałki warzyw nie "przylegały" do powierzchni patelni.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy