Scramble eggs Classic

ubite jajka na maśle na śniadanie. Najprostsze danie, ale jaki doskonały smak! Najważniejsze są tutaj wysokiej jakości składniki. Naturalne masło, pyszne mleko i najświeższe jajka (wszystkie w temperaturze pokojowej) to sekret sukcesu tego dania.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 8 % 2 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować klasyczny Scramble, potrzebujesz: jajek, mleka i masła, wszystkie w temperaturze pokojowej (20 minut przed rozpoczęciem gotowania wyjmij je z lodówki). A także sól i mielony pieprz. Świeżość jaj należy wcześniej sprawdzić, naprzemiennie zanurzając je w szklance wody pitnej. Jeśli jajko unosi się na powierzchni, nie jest świeże. Odpowiednie jajko powinno leżeć poziomo na dnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajka pod bieżącą wodą i wbij je do miski. Mieszaj widelcem, aż białko połączy się z żółtkiem. Bąbelki nie są tutaj potrzebne, wystarczy jednorodność masy. Wlej mleko i dodaj sól. Ponownie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej małą patelnię nieprzywierającą na średnim ogniu. Rozpuść masło. W klasycznym przepisie Scramble jest smażony na maśle, a nie na słoneczniku. Masło znacznie wzbogaci smak gotowego dania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę jajek na patelnię i odczekaj dwadzieścia sekund, aż jajko zacznie się układać. Ogień jest średni, nie przykrywaj pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I natychmiast zacznij mieszać jajka szpatułką w różnych kierunkach, zapobiegając tworzeniu się dużych kawałków. Scramble gotuje się bardzo szybko, z siły kilku minut, ale oczywiście każdy jest inny. Kiedy masa jest lekka i puszysta, ale wciąż wilgotna, jak na zdjęciu tego etapu, Scramble jest gotowy! Jest to stopień gotowości klasycznego Scramble.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ale osobiście trzymałem Scramble w ogniu przez kolejne pół minuty,żeby się nie martwić... To jak smażenie steków, kwestia gustu. Ktoś kocha medium, a ktoś-tylko pełne usmażenie. Na jakim etapie należy zatrzymać obróbkę cieplną, zależy od ciebie. W każdym razie Scramble nie musi być z rumianą skórką! To opowieść o przewiewności, lekkiej wilgotności i jasnym kolorze. Przed podaniem pieprz do smaku.

Scramble podaje się natychmiast, czasami bezpośrednio w naczyniu, w którym gotowano. Dobrze komponuje się z mocną kawą i tostami pszennymi.
scramble to to samo, co nasza jajecznica, tylko w anglo-amerykański sposób. To przyzwoita alternatywa dla klasycznego omletu śniadaniowego. Po prostu przygotowuje się łatwiej, jak dla mnie...
w klasycznej wersji Scramble powinien być wilgotny, jakby wilgotny dla oka. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby utrzymać go w ogniu przez pół minuty dłużej, aż będzie w pełni ugotowany. Jednak spokój ducha jest ważny, prawda?! ;)
Scramble ma ciekawą i niezwykłą teksturę. Rodzaj kawałków jajka. A do smaku-zwykły omlet na maśle.
takie danie nie spodoba się chyba tym, którzy nie znoszą jajek na duchu. Moje domowe skosztowały Scramble z przyjemnością! A ja z kolei lubiłem go gotować.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal / 100g

Podobne przepisy