skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować klasyczny Scramble, potrzebujesz: jajek, mleka i masła, wszystkie w temperaturze pokojowej (20 minut przed rozpoczęciem gotowania wyjmij je z lodówki). A także sól i mielony pieprz. Świeżość jaj należy wcześniej sprawdzić, naprzemiennie zanurzając je w szklance wody pitnej. Jeśli jajko unosi się na powierzchni, nie jest świeże. Odpowiednie jajko powinno leżeć poziomo na dnie.
Krok 2:
Umyj jajka pod bieżącą wodą i wbij je do miski. Mieszaj widelcem, aż białko połączy się z żółtkiem. Bąbelki nie są tutaj potrzebne, wystarczy jednorodność masy. Wlej mleko i dodaj sól. Ponownie wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.
Krok 3:
Rozgrzej małą patelnię nieprzywierającą na średnim ogniu. Rozpuść masło. W klasycznym przepisie Scramble jest smażony na maśle, a nie na słoneczniku. Masło znacznie wzbogaci smak gotowego dania.
Krok 4:
Wlej mieszaninę jajek na patelnię i odczekaj dwadzieścia sekund, aż jajko zacznie się układać. Ogień jest średni, nie przykrywaj pokrywką.
Krok 5:
I natychmiast zacznij mieszać jajka szpatułką w różnych kierunkach, zapobiegając tworzeniu się dużych kawałków. Scramble gotuje się bardzo szybko, z siły kilku minut, ale oczywiście każdy jest inny. Kiedy masa jest lekka i puszysta, ale wciąż wilgotna, jak na zdjęciu tego etapu, Scramble jest gotowy! Jest to stopień gotowości klasycznego Scramble.
Krok 6:
Ale osobiście trzymałem Scramble w ogniu przez kolejne pół minuty,żeby się nie martwić... To jak smażenie steków, kwestia gustu. Ktoś kocha medium, a ktoś-tylko pełne usmażenie. Na jakim etapie należy zatrzymać obróbkę cieplną, zależy od ciebie. W każdym razie Scramble nie musi być z rumianą skórką! To opowieść o przewiewności, lekkiej wilgotności i jasnym kolorze. Przed podaniem pieprz do smaku.
Scramble podaje się natychmiast, czasami bezpośrednio w naczyniu, w którym gotowano. Dobrze komponuje się z mocną kawą i tostami pszennymi.
scramble to to samo, co nasza jajecznica, tylko w anglo-amerykański sposób. To przyzwoita alternatywa dla klasycznego omletu śniadaniowego. Po prostu przygotowuje się łatwiej, jak dla mnie...
w klasycznej wersji Scramble powinien być wilgotny, jakby wilgotny dla oka. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby utrzymać go w ogniu przez pół minuty dłużej, aż będzie w pełni ugotowany. Jednak spokój ducha jest ważny, prawda?! ;)
Scramble ma ciekawą i niezwykłą teksturę. Rodzaj kawałków jajka. A do smaku-zwykły omlet na maśle.
takie danie nie spodoba się chyba tym, którzy nie znoszą jajek na duchu. Moje domowe skosztowały Scramble z przyjemnością! A ja z kolei lubiłem go gotować.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal / 100g