pyszny kurczak w kawałkach na patelni

bardzo szybkie i smaczne danie z kurczaka na gorąco! Co może być szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu smażonego kurczaka?! Możesz smażyć uda, skrzydła, inną część kurczaka lub filet pokrojony na kawałki, co jeszcze bardziej przyspieszy i uprości proces gotowania. Istnieje również wiele sposobów gotowania smażonego kurczaka i każdy może wybrać marynaty i przyprawy według własnych upodobań. Ciekawy przepis na smażonego kurczaka w cieście. Takie danie z chrupiącą aromatyczną skórką serową można podawać nie tylko na lunch lub kolację w zwykłe dni, ale także na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 18 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 12 % 4 g
181 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do tego dania można użyć filetów pokrojonych na kawałki lub całych ud, są schludne i zwarte, świetnie nadają się do smażenia. Jeśli kurczak jest zakupiony, mięso z kurczaka jest lepsze (jeśli pozwala na to czas), aby wytrzymać około godziny w zimnej osolonej wodzie. Mięso stanie się miękkie, a wszystkie szkodliwe substancje wyjdą z produktu. Jeśli używasz filetów do smażenia, kawałki mięsa należy pokonać młotkiem kuchennym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie ciasta. Wbij kilka jaj kurzych do miski. Dodaj sól i czarny pieprz, ubij trzepaczką lub widelcem, aż powstanie mieszanina o jednolitej konsystencji, aby jaja kurze całkowicie się rozdzieliły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko i dwie łyżki mąki do mieszanki, wymieszaj ponownie, aby mąka całkowicie się rozproszyła, nie tworzą się grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na tarce i wyślij do miski z ciastem, ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kawałki kurczaka wkładamy pojedynczo do miski z ciastem, obracamy kilka razy, aby mięso było całkowicie pokryte mieszanką serowo-jajeczną. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzewamy go.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż kawałki kurczaka w cieście na rozgrzanym oleju. Smażyć kurczaka na średnim ogniu. Gdy ciasto z jednej strony jest dobrze zrumienione, obróć kawałki kurczaka na drugą stronę. Smaż je z drugiej strony na złoty kolor. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż kurczaka pod pokrywką przez około 15 minut. Czas smażenia zależy od wielkości i grubości kawałków kurczaka. W przypadku cienkich kawałków polędwicy wystarczy do 5 minut smażenia, a w przypadku udek do 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij mięso z patelni i podawaj ze świeżymi warzywami, dowolnym dodatkiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy