skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy od testu. Ciasto daje więcej niż cztery naleśniki, dzięki czemu możesz zmniejszyć ilość składników, jeśli chcesz.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj. Dodaj jajko.
Krok 3:
W małych porcjach Wprowadzamy mleko, ciągle mieszając, zagniatamy ciasto.
Krok 4:
Pozostaw gotowe ciasto na 15 minut na odpoczynek. Jeśli jest czas, lepiej zostawić 30 minut lub przygotować ciasto z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem i usmażyć naleśniki rano.
Krok 5:
Podczas parzenia ciasta przygotujemy składniki do nadzienia i podania. Naleśniki podałam z sałatką z pomidorów i rukoli, a Ty kierujesz się swoim gustem.
Krok 6:
Do nadzienia pokrój szynkę w kostkę lub cienkie plasterki, zetrzyj ser. Pokrój pomidory na sałatkę. Wymieszaj pomidory z rukolą i dopraw dressingiem z oleju, octu, soli i pieprzu.
Krok 7:
Do wypoczętego ciasta dodaj roztopione masło. Mieszać.
Krok 8:
I zacznij smażyć naleśniki. Smażyć z obu stron do miękkości, na dobrze rozgrzanej patelni. Smażyć 4 duże naleśniki.
Krok 9:
Na gotowym naleśniku rozłóż szynkę, w razie potrzeby posiekany liść bazylii.
Krok 10:
Rozłóż starty ser na wierzchu.
Krok 11:
I obróć naleśniki za pomocą koperty. Przed podaniem w razie potrzeby smażyć naleśniki, aż będą chrupiące.
Krok 12:
Podawaj na gorąco z sałatką warzywną.
Krok 13:
Oto cięcie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g