naleśniki z szynką i serem

pyszne, aromatyczne naleśniki z chrupiącą skórką!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 40 % 12 g
181 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od testu. Ciasto daje więcej niż cztery naleśniki, dzięki czemu możesz zmniejszyć ilość składników, jeśli chcesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj. Dodaj jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małych porcjach Wprowadzamy mleko, ciągle mieszając, zagniatamy ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw gotowe ciasto na 15 minut na odpoczynek. Jeśli jest czas, lepiej zostawić 30 minut lub przygotować ciasto z wyprzedzeniem, na przykład wieczorem i usmażyć naleśniki rano.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas parzenia ciasta przygotujemy składniki do nadzienia i podania. Naleśniki podałam z sałatką z pomidorów i rukoli, a Ty kierujesz się swoim gustem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia pokrój szynkę w kostkę lub cienkie plasterki, zetrzyj ser. Pokrój pomidory na sałatkę. Wymieszaj pomidory z rukolą i dopraw dressingiem z oleju, octu, soli i pieprzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do wypoczętego ciasta dodaj roztopione masło. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I zacznij smażyć naleśniki. Smażyć z obu stron do miękkości, na dobrze rozgrzanej patelni. Smażyć 4 duże naleśniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na gotowym naleśniku rozłóż szynkę, w razie potrzeby posiekany liść bazylii.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż starty ser na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I obróć naleśniki za pomocą koperty. Przed podaniem w razie potrzeby smażyć naleśniki, aż będą chrupiące.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj na gorąco z sałatką warzywną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Oto cięcie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy