skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania ciasteczek ze słodkich orzechów. Lepiej jest najpierw wyjąć margarynę z lodówki. Mąka może wymagać nieco więcej niż określona ilość. Sok z cytryny do gaszenia sody, możesz gasić sodę octem. Cóż, pamiętaj, aby zdobyć leszczynę. Mam ją bardzo starą, odziedziczoną po matce.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj zmiękczoną margarynę, jajka i cukier puder. Planuję nadziewać orzechy gotowanym skondensowanym mlekiem, więc dodaję mniej cukru pudru. Wszystkie dodane składniki dokładnie wymieszać.
Krok 3:
Dodaj do ciasta sodę gaszoną sokiem z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj stopniowo przesianą mąkę do ciasta, równomiernie mieszając, zagnieść ciasto. Zbierz go w kulkę, może to wymagać nieco więcej mąki wskazanej w przepisie.
Krok 5:
Z ciasta oderwij małe kawałki, zwiń je w kulkę i włóż do komory na pół nakrętki. Lepiej jest wziąć mniejszy rozmiar kulek, mniejszy niż orzech włoski. Ponieważ nadmiar ciasta rozgrzeje się i spłynie z leszczyny do ognia, a dno leszczyny może się z tego powodu spalić. Orzechy-półfabrykaty można od razu zrobić dużo, a gdy Leszczyna się nagrzeje, a proces rozpocznie się szybciej, zaoszczędzi to czas.
Krok 6:
Dopóki Leszczyna się nie rozgrzeje, będziesz musiał smażyć przez minutę z każdej strony, a gdy tylko całkowicie się rozgrzeje, wystarczy 30 sekund na każdą stronę. Gotowe połówki orzechów można łatwo usunąć z formy bez pomocy. Jeśli orzechy mają nadmiar ciasta, można je przyciąć.
Krok 7:
Schłodzić gotowe połówki orzechów. Można je już podawać z herbatą. Ale na deser znany z dzieciństwa połówki orzechów należy wypełnić gotowanym skondensowanym mlekiem i połączyć ze sobą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal / 100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g