orzechy w radzieckiej Leszczynie

najsmaczniejsze słodkie orzechy z dzieciństwa. Orzechy ze skondensowanym mlekiem to znany przysmak dla wszystkich. Wcześniej można go było łatwo przygotować w domu, ponieważ wiele osób miało specjalne formy leszczyny. Teraz, gdy prawie każde ciasto można kupić w sklepie, zapomniano o domowym gotowaniu orzechów. I na próżno! W końcu ogromną różnicą między domowymi orzechami a zakupionymi jest przede wszystkim skład, ilość cukru i smak! Smak domowych orzechów nie pasuje do sklepu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 35 % 26 g
węglowodany 56 % 42 g
420 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania ciasteczek ze słodkich orzechów. Lepiej jest najpierw wyjąć margarynę z lodówki. Mąka może wymagać nieco więcej niż określona ilość. Sok z cytryny do gaszenia sody, możesz gasić sodę octem. Cóż, pamiętaj, aby zdobyć leszczynę. Mam ją bardzo starą, odziedziczoną po matce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj zmiękczoną margarynę, jajka i cukier puder. Planuję nadziewać orzechy gotowanym skondensowanym mlekiem, więc dodaję mniej cukru pudru. Wszystkie dodane składniki dokładnie wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do ciasta sodę gaszoną sokiem z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj stopniowo przesianą mąkę do ciasta, równomiernie mieszając, zagnieść ciasto. Zbierz go w kulkę, może to wymagać nieco więcej mąki wskazanej w przepisie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z ciasta oderwij małe kawałki, zwiń je w kulkę i włóż do komory na pół nakrętki. Lepiej jest wziąć mniejszy rozmiar kulek, mniejszy niż orzech włoski. Ponieważ nadmiar ciasta rozgrzeje się i spłynie z leszczyny do ognia, a dno leszczyny może się z tego powodu spalić. Orzechy-półfabrykaty można od razu zrobić dużo, a gdy Leszczyna się nagrzeje, a proces rozpocznie się szybciej, zaoszczędzi to czas.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopóki Leszczyna się nie rozgrzeje, będziesz musiał smażyć przez minutę z każdej strony, a gdy tylko całkowicie się rozgrzeje, wystarczy 30 sekund na każdą stronę. Gotowe połówki orzechów można łatwo usunąć z formy bez pomocy. Jeśli orzechy mają nadmiar ciasta, można je przyciąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić gotowe połówki orzechów. Można je już podawać z herbatą. Ale na deser znany z dzieciństwa połówki orzechów należy wypełnić gotowanym skondensowanym mlekiem i połączyć ze sobą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal / 100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy