naleśniki z mąki naleśnikowej na mleku

cienkie, pyszne, aromatyczne naleśniki śniadaniowe! Teraz w sklepach można znaleźć ogromną liczbę półproduktów, podstaw do przygotowywania różnych potraw, które skracają czas samego procesu gotowania, co jest bardzo ważne dla nowoczesnych gospodyń domowych. Istnieje nawet gotowa mieszanka do pieczenia naleśników. Zawiera prawie wszystkie niezbędne składniki. Oczywiście każdy producent ma inny zestaw składników, ale z reguły baza jest taka sama dla wszystkich: mąka pszenna, proszek do pieczenia, proszek jajeczny, cukier, sól, serwatka w proszku. Taki produkt spodoba się młodym początkującym gospodyniom domowym, mieszanina pozostaje rozcieńczona wodą i można smażyć naleśniki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 54 % 19 g
187 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na naleśniki. Oczywiście możesz ściśle przestrzegać instrukcji, które w każdym przypadku zostaną wskazane na opakowaniu gotowej mąki naleśnikowej, a do przygotowania naleśników z takiej mąki możesz dodać tylko wodę. Ale aby naleśniki były szczególnie cienkie, smaczne i delikatne, lepiej dodać jeszcze kilka produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotujemy naleśniki z takiej mąki w nieco innej kolejności, w przeciwieństwie do zwykłych naleśników, zaczniemy od suchych składników. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj cukier i sól. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij jaja kurze widelcem, aby białko całkowicie się rozdzieliło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę jajek do miski z suchymi składnikami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj, aby jaja kurze całkowicie rozproszyły się w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej części mleka i zagniataj ciasto. Powinien mieć jednolitą konsystencję i być nieco grubszy niż zwykłe ciasto naleśnikowe. Zaciśnij miskę folią spożywczą i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Po określonym czasie usuń folię spożywczą z miski, wymieszaj mieszaninę, wlej olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz przejść do smażenia naleśników. Nasmaruj patelnię kawałkiem masła, podgrzej ją, wlej ciasto łyżką, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni patelni. Smaż naleśnik z jednej strony na złoty kolor na małym ogniu, smaż przez około 20 sekund, odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas smażenia kolejnych partii naleśników czas smażenia zmniejszy się, ponieważ patelnia jest już dobrze rozgrzana. Wyjmij naleśnik z patelni i natychmiast posmaruj masłem. Robimy to ze wszystkimi naleśnikami. Naleśniki okażą się miękkie, delikatne i aromatyczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naleśniki podajemy do stołu z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy