skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na naleśniki. Oczywiście możesz ściśle przestrzegać instrukcji, które w każdym przypadku zostaną wskazane na opakowaniu gotowej mąki naleśnikowej, a do przygotowania naleśników z takiej mąki możesz dodać tylko wodę. Ale aby naleśniki były szczególnie cienkie, smaczne i delikatne, lepiej dodać jeszcze kilka produktów.
Krok 2:
Ugotujemy naleśniki z takiej mąki w nieco innej kolejności, w przeciwieństwie do zwykłych naleśników, zaczniemy od suchych składników. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj cukier i sól. Mieszać.
Krok 3:
W osobnej misce ubij jaja kurze widelcem, aby białko całkowicie się rozdzieliło.
Krok 4:
Wlej mieszaninę jajek do miski z suchymi składnikami.
Krok 5:
Wymieszaj, aby jaja kurze całkowicie rozproszyły się w mące.
Krok 6:
Następnie wlej części mleka i zagniataj ciasto. Powinien mieć jednolitą konsystencję i być nieco grubszy niż zwykłe ciasto naleśnikowe. Zaciśnij miskę folią spożywczą i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Po określonym czasie usuń folię spożywczą z miski, wymieszaj mieszaninę, wlej olej roślinny.
Krok 7:
Możesz przejść do smażenia naleśników. Nasmaruj patelnię kawałkiem masła, podgrzej ją, wlej ciasto łyżką, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni patelni. Smaż naleśnik z jednej strony na złoty kolor na małym ogniu, smaż przez około 20 sekund, odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor.
Krok 8:
Podczas smażenia kolejnych partii naleśników czas smażenia zmniejszy się, ponieważ patelnia jest już dobrze rozgrzana. Wyjmij naleśnik z patelni i natychmiast posmaruj masłem. Robimy to ze wszystkimi naleśnikami. Naleśniki okażą się miękkie, delikatne i aromatyczne.
Krok 9:
Naleśniki podajemy do stołu z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g