skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Najpierw zajmijmy się sosem mięsnym Bolognese. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:
Teraz musisz ułożyć mięso mielone na cebuli i dobrze wymieszać. Smażyć przez pięć minut.
Krok 5:
Dodaj sos pomidorowy, sól, dopraw. Do lasagne zawsze używam suchych włoskich ziół. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez dwadzieścia minut.
Krok 6:
Teraz zróbmy sos beszamelowy. Na patelni roztop masło.
Krok 7:
I szybko usmaż w nim mąkę. Konieczne jest energiczne mieszanie, aby mąka się nie przypaliła. Gdy na dnie pojawi się niejako "aksamitna" płytka nazębna, wlewamy mleko.
Krok 8:
Wlej mleko cienkim strumieniem, intensywnie mieszając trzepaczką, aby mieszanina mąki dobrze się rozpuściła. Kiedy tak się stanie, Kontynuuj podgrzewanie sosu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Powinien prawie się zagotować i przejść pierwsze bąbelki.
Krok 9:
Wyłącz ogień, sól do smaku i dodaj gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Beszamel jest gotowy. Niech trochę ostygnie.
Krok 10:
Podczas gotowania naszych sosów makaron należy gotować do połowy. Wrzucamy je do osolonej wrzącej wody i gotujemy połowę czasu wskazanego na opakowaniu. Wrzuć makaron do durszlaka, pozwól mu spłynąć.
Krok 11:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 12:
Zaczynamy zbierać lasagne. Wlej kilka łyżek białego sosu na dno formy, rozprowadź na dnie.
Krok 13:
Następnie połóż warstwę makaronu.
Krok 14:
Z góry znowu beszamel.
Krok 15:
Następnie sos mięsny.
Krok 16:
Na nim warstwa sera.
Krok 17:
Następnie powtórz warstwy: makaron, beszamel, Bolognese, ser. Mam mały kształt, więc mam tylko dwie warstwy, jeśli masz więcej, powtórz. Na wierzchu zawsze powinien znajdować się sos mięsny i ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal / 100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g