lasagne z makaronem z mięsem mielonym w piekarniku

nie znalazłeś arkuszy lasagne? Zrób to z makaronem! Lasagne z makaronem z mięsem mielonym w piekarniku to danie, które smakuje zupełnie inaczej niż klasyczny przepis, po prostu zamiast talerzy ciasta bierze się dowolny makaron. Przygotowanie jest trudne, ale szalenie interesujące! Ma zarówno sos bolognese, jak i sos beszamelowy, a co w kuchni pachnie włoskimi ziołami! Lasagne przygotowaną w pięknej formie można również podać na świątecznym stole.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 37 % 15 g
węglowodany 44 % 18 g
246 kcal
IG: 6 / 88 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmijmy się sosem mięsnym Bolognese. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz ułożyć mięso mielone na cebuli i dobrze wymieszać. Smażyć przez pięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sos pomidorowy, sól, dopraw. Do lasagne zawsze używam suchych włoskich ziół. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez dwadzieścia minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zróbmy sos beszamelowy. Na patelni roztop masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I szybko usmaż w nim mąkę. Konieczne jest energiczne mieszanie, aby mąka się nie przypaliła. Gdy na dnie pojawi się niejako "aksamitna" płytka nazębna, wlewamy mleko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mleko cienkim strumieniem, intensywnie mieszając trzepaczką, aby mieszanina mąki dobrze się rozpuściła. Kiedy tak się stanie, Kontynuuj podgrzewanie sosu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Powinien prawie się zagotować i przejść pierwsze bąbelki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłącz ogień, sól do smaku i dodaj gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Beszamel jest gotowy. Niech trochę ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania naszych sosów makaron należy gotować do połowy. Wrzucamy je do osolonej wrzącej wody i gotujemy połowę czasu wskazanego na opakowaniu. Wrzuć makaron do durszlaka, pozwól mu spłynąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zaczynamy zbierać lasagne. Wlej kilka łyżek białego sosu na dno formy, rozprowadź na dnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie połóż warstwę makaronu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z góry znowu beszamel.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie sos mięsny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na nim warstwa sera.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie powtórz warstwy: makaron, beszamel, Bolognese, ser. Mam mały kształt, więc mam tylko dwie warstwy, jeśli masz więcej, powtórz. Na wierzchu zawsze powinien znajdować się sos mięsny i ser. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal / 100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy