skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować naleśniki na kefirze z jabłkami? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jabłka są odpowiednie, ale lepiej słodko-kwaśne. Jeśli weźmiesz kwaśny, możesz zwiększyć objętość cukru. Jeśli słodkie, wręcz przeciwnie, zmniejszyć.
Krok 2:
W osobnej misce ubij jaja kurze cukrem i solą, aż będą gładkie. Nie potrzebujemy bujnej piany, więc nie musimy ubijać.
Krok 3:
Wlej sodę do kefiru i wymieszaj. Należy pamiętać, że masa może zwiększyć objętość z powodu reakcji chemicznej, dlatego wcześniej wlej kefir do dużej szklanki.
Krok 4:
Wlej kefir do mieszanki jajecznej i mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 5:
Przesiej mąkę pszenną bezpośrednio do ciasta. Aby to zrobić, weź małe sito, aby mąka nie rozpryskiwała się na powierzchni stołu.
Krok 6:
Ciasto dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Możesz to zrobić łyżką, trzepaczką, widelcem lub mikserem.
Krok 7:
Dobrze umyj jabłka, osusz, usuń rdzenie i pokrój w drobną kostkę. Ponieważ moje jabłka mają cienką i delikatną skórkę, nie obieram ich - możesz obrać jabłka przed krojeniem.
Krok 8:
Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj. Nawiasem mówiąc, możesz zetrzeć jabłka zamiast krojenia, wtedy naleśniki okażą się bardziej delikatne.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż placki z każdej strony przez 2-3 minuty.
jesienna pogoda zawsze kojarzy mi się z jabłkami. Dlatego wraz z początkiem jesiennego chłodu (do tej pory nie dotarliśmy do prawdziwego chłodu) kupiłem herbatę jabłkową i upiekłem naleśniki jabłkowe. Usiadła na ulubioną książkę i tak z wielką korzyścią dla duszy spędziła większość weekendu. Wydaje mi się, że takie rozładunki są bardzo potrzebne i trzeba przynajmniej raz w miesiącu przeznaczyć czas tylko dla siebie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g