naleśniki z jabłkami na kefirze

idealne śniadanie dla dzieci i dorosłych! Naleśniki z jabłkami na kefirze są delikatne, przewiewne, bardzo smaczne. Można je podawać ze śmietaną, dowolnym słodkim kremem lub sosem, dżemem, dżemem, miodem. Są dobre z herbatą, kawą i same, spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 76 % 22 g
128 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować naleśniki na kefirze z jabłkami? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jabłka są odpowiednie, ale lepiej słodko-kwaśne. Jeśli weźmiesz kwaśny, możesz zwiększyć objętość cukru. Jeśli słodkie, wręcz przeciwnie, zmniejszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce ubij jaja kurze cukrem i solą, aż będą gładkie. Nie potrzebujemy bujnej piany, więc nie musimy ubijać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sodę do kefiru i wymieszaj. Należy pamiętać, że masa może zwiększyć objętość z powodu reakcji chemicznej, dlatego wcześniej wlej kefir do dużej szklanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir do mieszanki jajecznej i mieszaj, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną bezpośrednio do ciasta. Aby to zrobić, weź małe sito, aby mąka nie rozpryskiwała się na powierzchni stołu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Możesz to zrobić łyżką, trzepaczką, widelcem lub mikserem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj jabłka, osusz, usuń rdzenie i pokrój w drobną kostkę. Ponieważ moje jabłka mają cienką i delikatną skórkę, nie obieram ich - możesz obrać jabłka przed krojeniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj. Nawiasem mówiąc, możesz zetrzeć jabłka zamiast krojenia, wtedy naleśniki okażą się bardziej delikatne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i smaż placki z każdej strony przez 2-3 minuty.

jesienna pogoda zawsze kojarzy mi się z jabłkami. Dlatego wraz z początkiem jesiennego chłodu (do tej pory nie dotarliśmy do prawdziwego chłodu) kupiłem herbatę jabłkową i upiekłem naleśniki jabłkowe. Usiadła na ulubioną książkę i tak z wielką korzyścią dla duszy spędziła większość weekendu. Wydaje mi się, że takie rozładunki są bardzo potrzebne i trzeba przynajmniej raz w miesiącu przeznaczyć czas tylko dla siebie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy