skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę w piekarniku z warzywami i ziemniakami? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania.
Krok 2:
Opłucz mięso w zimnej wodzie i osusz. Pokrój włókna na średnie kawałki i umieść w naczyniu do pieczenia. Do tego dania najlepiej nadaje się polędwica lub szyja. Jeśli weźmiesz Inne części tuszy, czas gotowania może być dłuższy.
Krok 3:
Paprykę umyć, osuszyć, odciąć łodygę i usunąć nasiona. Pokrój paprykę w kliny i dodaj do formy z mięsem.
Krok 4:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w plasterki w poprzek cebuli. Połóż go na mięsie z pieprzem.
Krok 5:
Dokładnie umyj małe ziemniaki sztywną szczotką pod bieżącą wodą. Ziemniaki należy przyjmować tylko młode, bez pęknięć i uszkodzeń. Pokrój w kliny i dodaj do warzyw i mięsa.
Krok 6:
Do marynaty wlej wszystkie przyprawy do miski i dodaj posiekany czosnek.
Krok 7:
Sól i pieprz wszystko.
Krok 8:
Dodaj musztardę do miski. Musztarda może być absolutnie dowolna według własnego gustu.
Krok 9:
Wlej olej roślinny do miski i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Dokładnie umyj cytrynę miękką szczoteczką w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę, dodaj do miski z marynatą. Musisz wziąć tylko żółtą część, ponieważ biała da gorycz i może zepsuć smak potrawy.
Krok 11:
Wlej marynatę do warzyw i mięsa i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Włóż patelnię z wieprzowiną i warzywami do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni do miękkości. Czas gotowania może zająć od 40 minut do 1,5 godziny, w zależności od mięsa, grubości krojenia warzyw i funkcji piekarnika. Wyjmij pieczoną wieprzowinę w piekarniku z warzywami i ziemniakami i podawaj natychmiast.
Krok 13:
Smacznego.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g