pieczona wieprzowina w piekarniku z warzywami i ziemniakami

bardzo smaczne, bardzo satysfakcjonujące, z prostych potraw, na obiad! Pieczona wieprzowina w piekarniku z warzywami i ziemniakami jest idealna na rodzinny obiad lub kolację. Zajmie ci to trochę czasu. Jest to kompletne danie, natychmiast z przystawką, która dobrze komponuje się z sałatkami, rozsolami, ziołami.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 32 % 8 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę w piekarniku z warzywami i ziemniakami? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso w zimnej wodzie i osusz. Pokrój włókna na średnie kawałki i umieść w naczyniu do pieczenia. Do tego dania najlepiej nadaje się polędwica lub szyja. Jeśli weźmiesz Inne części tuszy, czas gotowania może być dłuższy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę umyć, osuszyć, odciąć łodygę i usunąć nasiona. Pokrój paprykę w kliny i dodaj do formy z mięsem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój w plasterki w poprzek cebuli. Połóż go na mięsie z pieprzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj małe ziemniaki sztywną szczotką pod bieżącą wodą. Ziemniaki należy przyjmować tylko młode, bez pęknięć i uszkodzeń. Pokrój w kliny i dodaj do warzyw i mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do marynaty wlej wszystkie przyprawy do miski i dodaj posiekany czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól i pieprz wszystko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj musztardę do miski. Musztarda może być absolutnie dowolna według własnego gustu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny do miski i wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie umyj cytrynę miękką szczoteczką w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę, dodaj do miski z marynatą. Musisz wziąć tylko żółtą część, ponieważ biała da gorycz i może zepsuć smak potrawy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej marynatę do warzyw i mięsa i wszystko dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż patelnię z wieprzowiną i warzywami do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni do miękkości. Czas gotowania może zająć od 40 minut do 1,5 godziny, w zależności od mięsa, grubości krojenia warzyw i funkcji piekarnika. Wyjmij pieczoną wieprzowinę w piekarniku z warzywami i ziemniakami i podawaj natychmiast.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy