skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cud z zielenią? Najpierw zagnieść ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól, wymieszaj, zrób małe zagłębienie i wlej do niego kefir o temperaturze pokojowej. Delikatnie dodając mąkę z krawędzi, zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Należy pamiętać, że mąka ma różną gęstość i może odejść nieco więcej lub mniej niż ta podana w przepisie.
Krok 2:
Zbierz ciasto w kulkę i odstaw na pół godziny. W tym czasie mąka w końcu wchłonie cały płyn, rozwinie się w nim gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta.
Krok 3:
W międzyczasie możesz zająć się farszem. Opłucz warzywa i osusz na ręcznikach papierowych. Zieleń może być dowolna lub dostępna. Mam zieloną cebulę, pietruszkę, kolendrę, koperek. Dobrze sprawdzają się również szczaw, szpinak, boćwina, dziki czosnek.
Krok 4:
Pokrój zieloną cebulę na dwie części-drobno posiekaj pióra wraz z resztą zieleni, a białą część cebuli drobno posiekaj i usmaż na patelni z odrobiną oleju.
Krok 5:
Wyślij posiekane warzywa do miski, rozbij tam 3 jajka, dodaj twarożek i smażoną cebulę, sól i wymieszaj.
Krok 6:
Podziel ciasto na 4 części, z każdej uformuj kulkę i zwiń w bardzo cienkie ciasto o średnicy 20-22 cm (zorientuj się na rozmiar patelni, mam cztery ciasta o średnicy 22 centymetrów). Aby zapobiec przywieraniu ciasta, posyp mąką wałek do ciasta i blat.
Krok 7:
Połóż czwartą część nadzienia na jednej połowie, cofając się od krawędzi półtora centymetra.
Krok 8:
Przykryj nadzienie drugą częścią tortilli i ściśnij krawędzie. Zrób to ostrożnie, aby cienkie ciasto się nie rozerwało.
Krok 9:
Patelnię posmarować odrobiną oleju do smażenia, rozgrzać i smażyć na niej przez około trzy minuty z każdej strony. Gotowe cudo posmarować masłem i pokroić na porcje. Smacznego!
cud nie jest trudny do przygotowania, gotowanie nie zajmuje dużo czasu. W składzie tylko dostępne produkty. Zadowolony z cienkiego ciasta i obfitości użytecznego nadzienia. Nawiasem mówiąc, możesz eksperymentować z nadzieniem-Dodaj nie surowe, ale gotowane jajka, myślę, że jeśli dodasz do nadzienia 100 gramów twardego sera, będzie również pyszne. Dla nas te tortille są prawdziwym ratownikiem, jeśli w domu zabraknie chleba.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal / 100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g