cudo z zielenią

pyszne, apetyczne, pikantne, na każdy dzień! Cud z zielenią to tortille z cienkiego ciasta z soczystym nadzieniem. Doskonale uzupełniają pierwsze i drugie danie. Mogą być używane zamiast chleba lub jako niezależne danie. Tortille są dobre zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 58 % 23 g
204 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cud z zielenią? Najpierw zagnieść ciasto. Aby to zrobić, przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól, wymieszaj, zrób małe zagłębienie i wlej do niego kefir o temperaturze pokojowej. Delikatnie dodając mąkę z krawędzi, zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Należy pamiętać, że mąka ma różną gęstość i może odejść nieco więcej lub mniej niż ta podana w przepisie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zbierz ciasto w kulkę i odstaw na pół godziny. W tym czasie mąka w końcu wchłonie cały płyn, rozwinie się w nim gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie możesz zająć się farszem. Opłucz warzywa i osusz na ręcznikach papierowych. Zieleń może być dowolna lub dostępna. Mam zieloną cebulę, pietruszkę, kolendrę, koperek. Dobrze sprawdzają się również szczaw, szpinak, boćwina, dziki czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój zieloną cebulę na dwie części-drobno posiekaj pióra wraz z resztą zieleni, a białą część cebuli drobno posiekaj i usmaż na patelni z odrobiną oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij posiekane warzywa do miski, rozbij tam 3 jajka, dodaj twarożek i smażoną cebulę, sól i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 4 części, z każdej uformuj kulkę i zwiń w bardzo cienkie ciasto o średnicy 20-22 cm (zorientuj się na rozmiar patelni, mam cztery ciasta o średnicy 22 centymetrów). Aby zapobiec przywieraniu ciasta, posyp mąką wałek do ciasta i blat.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż czwartą część nadzienia na jednej połowie, cofając się od krawędzi półtora centymetra.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj nadzienie drugą częścią tortilli i ściśnij krawędzie. Zrób to ostrożnie, aby cienkie ciasto się nie rozerwało.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Patelnię posmarować odrobiną oleju do smażenia, rozgrzać i smażyć na niej przez około trzy minuty z każdej strony. Gotowe cudo posmarować masłem i pokroić na porcje. Smacznego!

cud nie jest trudny do przygotowania, gotowanie nie zajmuje dużo czasu. W składzie tylko dostępne produkty. Zadowolony z cienkiego ciasta i obfitości użytecznego nadzienia. Nawiasem mówiąc, możesz eksperymentować z nadzieniem-Dodaj nie surowe, ale gotowane jajka, myślę, że jeśli dodasz do nadzienia 100 gramów twardego sera, będzie również pyszne. Dla nas te tortille są prawdziwym ratownikiem, jeśli w domu zabraknie chleba.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal / 100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy