skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu użyłem dwóch udek o łącznej wadze 1 kilograma. Możesz wziąć inne części kurczaka, takie jak udka lub małą tuszę na tę wagę. Każdą nogę podzieliłem nożem na 3 części: odciąłem goleń i przeciąłem udo na pół.
Krok 2:
Przenieś części kurczaka do głębokiej miski, posyp je solą i posiekanym czosnkiem. Mieszać. Konieczne jest solenie przy założeniu, że mięso będzie marynowane w sosie sojowym, który sam w sobie jest słony. Zamiast świeżego czosnku można użyć czosnku w proszku i dodać go bezpośrednio do sosu.
Krok 3:
Przygotowanie sosu. Wlej sos sojowy i olej roślinny do małego głębokiego pojemnika, dodaj proszek imbirowy i wszystko wymieszaj. Jeśli używasz czosnku w proszku, nie zapomnij również dodać go tutaj. Użyłam klasycznego sosu sojowego, bez smaku, ale następnym razem spróbuję poeksperymentować.
Krok 4:
Napełnij mięso marynatą, dobrze wymieszaj i wyślij do lodówki na 2-3 godziny, możesz zostawić na całą noc i ugotować rano. Podczas marynowania kawałki kurczaka należy kilkakrotnie wymieszać.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Rozłóż kawałki kurczaka razem z sosem, w którym zostały marynowane. Smaż je na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony, aż utworzy się złoty kolor.
Krok 6:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez 30 minut na małym ogniu. Dusiłam kurczaka we własnym soku i nie dodawałam więcej oleju ani wody.
trzymałem kurczaka w lodówce tylko przez 2 godziny przed gotowaniem, ale to wystarczyło, aby był pyszny po królewsku. Wyobrażam sobie, co się stanie, jeśli marynujesz go przez całą noc. Następnym razem zrobię to: ugotuję półfabrykat z nocy i ugotuję kurczaka rano. Do tego dania możesz podać dowolny odpowiedni dodatek lub po prostu sałatkę ze świeżych warzyw i ziół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g