kurczak w sosie sojowym na patelni

soczysty, smaczny i bardzo apetyczny kurczak. Podczas marynowania kurczak jest dobrze namoczony i w gotowej formie okazuje się niezwykle soczysty, pikantny, o bogatym smaku. Dzięki sosowi sojowemu staje się aromatyczny i nabiera bardzo pięknej rumianej skórki. Nie można się oprzeć!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 19 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 15 % 6 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu użyłem dwóch udek o łącznej wadze 1 kilograma. Możesz wziąć inne części kurczaka, takie jak udka lub małą tuszę na tę wagę. Każdą nogę podzieliłem nożem na 3 części: odciąłem goleń i przeciąłem udo na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś części kurczaka do głębokiej miski, posyp je solą i posiekanym czosnkiem. Mieszać. Konieczne jest solenie przy założeniu, że mięso będzie marynowane w sosie sojowym, który sam w sobie jest słony. Zamiast świeżego czosnku można użyć czosnku w proszku i dodać go bezpośrednio do sosu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie sosu. Wlej sos sojowy i olej roślinny do małego głębokiego pojemnika, dodaj proszek imbirowy i wszystko wymieszaj. Jeśli używasz czosnku w proszku, nie zapomnij również dodać go tutaj. Użyłam klasycznego sosu sojowego, bez smaku, ale następnym razem spróbuję poeksperymentować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij mięso marynatą, dobrze wymieszaj i wyślij do lodówki na 2-3 godziny, możesz zostawić na całą noc i ugotować rano. Podczas marynowania kawałki kurczaka należy kilkakrotnie wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Rozłóż kawałki kurczaka razem z sosem, w którym zostały marynowane. Smaż je na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony, aż utworzy się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez 30 minut na małym ogniu. Dusiłam kurczaka we własnym soku i nie dodawałam więcej oleju ani wody.

trzymałem kurczaka w lodówce tylko przez 2 godziny przed gotowaniem, ale to wystarczyło, aby był pyszny po królewsku. Wyobrażam sobie, co się stanie, jeśli marynujesz go przez całą noc. Następnym razem zrobię to: ugotuję półfabrykat z nocy i ugotuję kurczaka rano. Do tego dania możesz podać dowolny odpowiedni dodatek lub po prostu sałatkę ze świeżych warzyw i ziół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy