skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na naleśniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka i woda powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Krok 2:
Delikatnie oddziel białka od żółtek. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie nie zostaną ubite. Naczynia, w których będziesz składać białka, również powinny być czyste i suche. Jeśli w misce jest woda, białka ponownie się nie wbijają. Dlatego uważnie obserwuj spełnienie tych dwóch warunków. Natychmiast włóż białka do lodówki.
Krok 3:
Połącz żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i dokładnie zetrzyj, aż będą gładkie.
Krok 4:
Wlej wodę i dobrze wymieszaj mieszaninę. Oba rodzaje cukru powinny całkowicie się rozpuścić.
Krok 5:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Zwykle przesiewam mąkę od razu do ciasta-jest to wygodniejsze.
Krok 6:
Ciasto dokładnie wymieszaj trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki.
Krok 7:
Schłodzone białka ubij mikserem na wysokich obrotach ze szczyptą soli w puszystą, stabilną pianę. Bardzo często zdarza się, że pod warstwą pianki znajduje się niezbite płynne białko, zwłaszcza jeśli naczynia do ubijania mocno zwężają się do dołu, a trzepaczki miksera nie docierają do dna. Dlatego upewnij się, że cała masa jest ubita. Prawidłowo ubite białka są przewiewne i nie odpadają, a ślad pozostawiony przez trzepaczki nie zaciska się.
Krok 8:
Delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta. Lepiej wymieszać silikonową szpatułką, składając ruchy od góry do dołu.
Krok 9:
Otrzymasz dość elastyczne i przewiewne ciasto nasycone tlenem.
Krok 10:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu (mam to w trybie 6), nie musisz jej niczego smarować. Łyżką wyłożyć ciasto na środek i uformować równe koło o małej średnicy. Smaż Pancake na średnim ogniu przez 1-2 minuty na złoty kolor. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 11:
Naleśniki pieczą się bardzo szybko. Podczas gdy tworzy się Okrągły kształt, spód jest już zarumieniony. Dlatego można je odwrócić niemal natychmiast. Ale wszystko zależy od twojej patelni (jej grubości, materiału), a także od kuchenki. Ułóż gotowe naleśniki na talerzu i podawaj. Smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g