gofry na patelni bez gofrownicy

Brak gofrownicy? Nie ma problemu! Upiecz gofry na patelni! Okażą się również bardzo smaczne i chrupiące. Jedyną różnicą w przypadku gofrów smażonych na patelni od gofrów pieczonych w gofrownicy jest brak tradycyjnego wzoru gofrów. Ale uwierz mi, nie będą smakować gorzej!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 66 % 42 g
315 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Użyj jaj kurzych kategorii C1, mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce ubij jajka kurze, dodaj cukier i przy dużych prędkościach ubij składniki. Masa jajeczna powinna stać się lekka, a ziarna cukru praktycznie nie powinny być odczuwalne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło przełożyć do małej chochli i rozpuścić masło na małym ogniu, masło nie powinno się gotować. Gdy masło całkowicie się rozpuści, zdejmij kadzi z ognia i pozwól, aby masło nieco ostygło. Olej powinien być ciepły, ale nie gorący.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę schłodzonego masła i mleka do masy jajecznej, dopraw solą i dodaj cukier waniliowy. Przez 1 minutę ubij wszystkie składniki mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną do osobnego pojemnika przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące pszennej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż przesianą mąkę do ciasta, nadal ubijając ciasto mikserem na średnich obrotach. Wprowadzenie mąki zajmie około 2-3 minut. W tym czasie ciasto powinno stać się wystarczająco grube i mieć gładką strukturę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przystąp do smażenia samych gofrów. Patelnia musi być używana z powłoką nieprzywierającą, co pozwoli na gotowanie gofrów i nie przypalenie, ponieważ same gofry są smażone bez dodawania oleju. Na suchej, rozgrzanej patelni umieść 1-1,5 łyżki ciasta na gofry na środku. Za pomocą silikonowej szpatułki, łyżki stołowej lub chochli szybko, okrężnymi ruchami, rozprowadź ciasto na patelni. Powinien być cienki naleśnik.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż naleśnik na średnim ogniu z jednej strony przez 2-3 minuty, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Tutaj na czas powinieneś skupić się na swoim piecu. Nie możesz wysuszyć gofra, w przeciwnym razie po skręceniu pęknie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowy gofr z patelni i przenieś na drewnianą deskę. Szybkimi ruchami, gdy gofr jest jeszcze gorący, zwiń go w róg lub słomkę. Jeśli zwinąłeś róg, umieść go w szklance dla lepszego zamocowania, ale jeśli zwinąłeś rurkę, połóż ją szwem w dół. Jeśli gofr nie zostanie natychmiast zwinięty, to dosłownie za pół minuty nie będziesz w stanie tego zrobić, gofr stwardnieje i pęknie podczas próby złożenia.

gotowe słomki można napełnić gotowanym skondensowanym mlekiem lub ulubionym kremem.

średnica mojej patelni wynosi 24 cm. Użyłem patelni z perforowanym dnem, co oznacza, że wnętrze patelni jest pokryte mikrokomórkami. Dzięki tym mikrokomórkom moje rurki mają mały wzór. Jeśli użyjesz patelni z płaskim dnem, takie rurki będą gładkie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy