skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Użyj jaj kurzych kategorii C1, mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
W misce ubij jajka kurze, dodaj cukier i przy dużych prędkościach ubij składniki. Masa jajeczna powinna stać się lekka, a ziarna cukru praktycznie nie powinny być odczuwalne.
Krok 3:
Masło przełożyć do małej chochli i rozpuścić masło na małym ogniu, masło nie powinno się gotować. Gdy masło całkowicie się rozpuści, zdejmij kadzi z ognia i pozwól, aby masło nieco ostygło. Olej powinien być ciepły, ale nie gorący.
Krok 4:
Wlej trochę schłodzonego masła i mleka do masy jajecznej, dopraw solą i dodaj cukier waniliowy. Przez 1 minutę ubij wszystkie składniki mikserem.
Krok 5:
Przesiej mąkę pszenną do osobnego pojemnika przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w mące pszennej.
Krok 6:
Włóż przesianą mąkę do ciasta, nadal ubijając ciasto mikserem na średnich obrotach. Wprowadzenie mąki zajmie około 2-3 minut. W tym czasie ciasto powinno stać się wystarczająco grube i mieć gładką strukturę.
Krok 7:
Przystąp do smażenia samych gofrów. Patelnia musi być używana z powłoką nieprzywierającą, co pozwoli na gotowanie gofrów i nie przypalenie, ponieważ same gofry są smażone bez dodawania oleju. Na suchej, rozgrzanej patelni umieść 1-1,5 łyżki ciasta na gofry na środku. Za pomocą silikonowej szpatułki, łyżki stołowej lub chochli szybko, okrężnymi ruchami, rozprowadź ciasto na patelni. Powinien być cienki naleśnik.
Krok 8:
Smaż naleśnik na średnim ogniu z jednej strony przez 2-3 minuty, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 1-2 minuty. Tutaj na czas powinieneś skupić się na swoim piecu. Nie możesz wysuszyć gofra, w przeciwnym razie po skręceniu pęknie.
Krok 9:
Wyjmij gotowy gofr z patelni i przenieś na drewnianą deskę. Szybkimi ruchami, gdy gofr jest jeszcze gorący, zwiń go w róg lub słomkę. Jeśli zwinąłeś róg, umieść go w szklance dla lepszego zamocowania, ale jeśli zwinąłeś rurkę, połóż ją szwem w dół. Jeśli gofr nie zostanie natychmiast zwinięty, to dosłownie za pół minuty nie będziesz w stanie tego zrobić, gofr stwardnieje i pęknie podczas próby złożenia.
gotowe słomki można napełnić gotowanym skondensowanym mlekiem lub ulubionym kremem.
średnica mojej patelni wynosi 24 cm. Użyłem patelni z perforowanym dnem, co oznacza, że wnętrze patelni jest pokryte mikrokomórkami. Dzięki tym mikrokomórkom moje rurki mają mały wzór. Jeśli użyjesz patelni z płaskim dnem, takie rurki będą gładkie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g