skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mielone kotlety z indyka? Przygotuj wskazane składniki. Wziąłem pierś z indyka, ale filety z innych części też będą działać. Lepiej jest wziąć świeże mięso, ale jeśli jest zamrożone, rozmrozić je tylko lekko, lekko zamrożone mięso będzie łatwiejsze do cięcia nożem. Używam skrobi kukurydzianej, ale możesz zamiast tego wziąć mąkę ziemniaczaną lub zwykłą. Jajka są małe.
Krok 2:
Filety z indyka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij resztki kości (jeśli są dostępne). Połóż mięso na desce do krojenia i bardzo ostrym nożem pokrój w małe kostki. Alternatywnie możesz zmielić mięso w blenderze. Złożyć pokrojone mięso do głębokiej miski.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Jajka najpierw rozbij w osobnej misce, aby sprawdzić ich świeżość. W naczyniu z pokrojonym mięsem z indyka dodaj jajka i posiekane ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj majonez do mielonego mięsa (dodaje się go, aby kotlety były mocniejsze, można go odrzucić lub zastąpić kwaśną śmietaną), skrobię kukurydzianą i sól do smaku. Opcjonalnie możesz dodać czarny mielony pieprz lub inne ulubione przyprawy. Jeszcze raz wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Włóż przygotowane mięso mielone do posiekanych kotletów do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie skrobia wchłonie cały płyn. a kotlety łatwiej będzie rozłożyć na patelni do smażenia.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny do smażenia. Łyżką stołową rozłóż masę mięsną na patelni. Kotlety uzyskuje się jak naleśniki, mięso mielone bardzo dobrze zachowuje swój kształt i nie rozprzestrzenia się. Smaż kotlety na złoty kolor najpierw z jednej strony, a następnie ostrożnie odwróć je i usmaż z drugiej.
Krok 7:
Gotowe mielone kotlety z indyka są dobre zarówno na gorąco, jak i schłodzone. Gorące kotlety pasują do każdego przystawki-makaronu, ryżu, warzyw. Po schłodzeniu dobrze jest je podawać razem z chlebem, jak kanapki. Takie lekkie kotlety nadają się również dla dzieci.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g