nadziewane udka z kurczaka w piekarniku

oryginalne, przepyszne, na świąteczny stół! Nadziewane udka z kurczaka to danie, które ozdobi każdą ucztę i dumę gospodyni. Będziesz musiał trochę majstrować, aby je ugotować, ale wynik zwróci wszystkie koszty! Soczyste, miękkie, najsmaczniejsze!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udka z kurczaka nadziewane pieczarkami? Przygotuj wskazane składniki. Nadziewamy udka z kurczaka. Rozmrozić je wcześniej, jeśli zostały zamrożone. Biorę świeże pieczarki, ale możesz użyć puszkowanych lub mrożonych. Każdy, kto lubi lub jest w domu, zrobi ser.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Posiekaj je: pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Umyj pieczarki, oczyszczając je z ziemi i gruzu, drobno posiekaj. Na patelni na małym ogniu rozgrzej trochę oleju roślinnego i smaż posiekaną cebulę, marchewkę i pieczarki do miękkości. Trochę soli do smaku. Odłóż patelnię na bok, aby schłodzić smażone warzywa i grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz golenie. Zdejmij z nich skórę — musisz pociągnąć od szerokiej krawędzi goleni w dół do stawu. Jeśli przeszkadza cienki przezroczysty film znajdujący się między mięsem a skórą, odetnij go lekko nożem, ostrożnie, aby nie uszkodzić samej skóry. Użyj dużego noża lub siekiery kuchennej, aby przeciąć kość w najwęższej części podudzia, uważając, aby nie dotknąć skóry kurczaka pozostawionej na spodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z powstałych części, które są wolne od skóry, odetnij całe mięso. Drobno posiekaj. Całe mięso może być dużo do nadziewania podudzi, więc część z nich można odłożyć na bok. W przyszłości użyj kości do gotowania bulionu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce połącz posiekane mięso z kurczaka, smażone grzyby z cebulą i marchewką, grubo starty ser. Wszystko wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie wypełnij golenie przygotowanym mięsem mielonym, uważając, aby nie uszkodzić integralności skóry. Aby nadzienie nie wypadło z podudzi, możesz zabezpieczyć krawędzie wykałaczką, zszyć nitką kulinarną lub zgiąć długą krawędź skóry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj wybrane naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Włóż nadziewane udka z kurczaka do formy. Posmaruj każdą nogę olejem i posyp papryką. Umieść formę z nadziewanymi goleniami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30-40 minut. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj Nogi na gorąco. To wszechstronne danie, które doskonale komponuje się z wieloma dodatkami: makaronem, ryżem, ziemniakami, warzywami. smacznego!

Nadziewane udka z kurczaka gotują się nie dłużej, niż gdybyś po prostu zdecydował się usmażyć te same udka na patelni.

a sam proces gotowania nie jest tak kłopotliwy, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Większość czasu zajmuje przygotowanie nadzienia i cięcie samych nóg. Ale pieczone nadziewane podudzia są znacznie smaczniejsze, bardziej efektowne i soczyste niż tylko smażone!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy