skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udka z kurczaka nadziewane pieczarkami? Przygotuj wskazane składniki. Nadziewamy udka z kurczaka. Rozmrozić je wcześniej, jeśli zostały zamrożone. Biorę świeże pieczarki, ale możesz użyć puszkowanych lub mrożonych. Każdy, kto lubi lub jest w domu, zrobi ser.
Krok 2:
Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Posiekaj je: pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Umyj pieczarki, oczyszczając je z ziemi i gruzu, drobno posiekaj. Na patelni na małym ogniu rozgrzej trochę oleju roślinnego i smaż posiekaną cebulę, marchewkę i pieczarki do miękkości. Trochę soli do smaku. Odłóż patelnię na bok, aby schłodzić smażone warzywa i grzyby.
Krok 3:
Umyj i osusz golenie. Zdejmij z nich skórę — musisz pociągnąć od szerokiej krawędzi goleni w dół do stawu. Jeśli przeszkadza cienki przezroczysty film znajdujący się między mięsem a skórą, odetnij go lekko nożem, ostrożnie, aby nie uszkodzić samej skóry. Użyj dużego noża lub siekiery kuchennej, aby przeciąć kość w najwęższej części podudzia, uważając, aby nie dotknąć skóry kurczaka pozostawionej na spodzie.
Krok 4:
Z powstałych części, które są wolne od skóry, odetnij całe mięso. Drobno posiekaj. Całe mięso może być dużo do nadziewania podudzi, więc część z nich można odłożyć na bok. W przyszłości użyj kości do gotowania bulionu.
Krok 5:
W głębokiej misce połącz posiekane mięso z kurczaka, smażone grzyby z cebulą i marchewką, grubo starty ser. Wszystko wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 6:
Ostrożnie wypełnij golenie przygotowanym mięsem mielonym, uważając, aby nie uszkodzić integralności skóry. Aby nadzienie nie wypadło z podudzi, możesz zabezpieczyć krawędzie wykałaczką, zszyć nitką kulinarną lub zgiąć długą krawędź skóry.
Krok 7:
Nasmaruj wybrane naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Włóż nadziewane udka z kurczaka do formy. Posmaruj każdą nogę olejem i posyp papryką. Umieść formę z nadziewanymi goleniami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30-40 minut. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie.
Krok 8:
Podawaj Nogi na gorąco. To wszechstronne danie, które doskonale komponuje się z wieloma dodatkami: makaronem, ryżem, ziemniakami, warzywami. smacznego!
Nadziewane udka z kurczaka gotują się nie dłużej, niż gdybyś po prostu zdecydował się usmażyć te same udka na patelni.
a sam proces gotowania nie jest tak kłopotliwy, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Większość czasu zajmuje przygotowanie nadzienia i cięcie samych nóg. Ale pieczone nadziewane podudzia są znacznie smaczniejsze, bardziej efektowne i soczyste niż tylko smażone!
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g