kotlety rybne z sandacza

Szybki, prosty, apetyczny, na obiad dla całej rodziny! Ciastka rybne z sandacza są niezwykle bujne i delikatne, wszystko dzięki śmietanie w kompozycji. Rumiane, chrupiące, niesamowicie pyszne! Dodatkowym dodatkiem do kotletów jest przepis na pikantny sos, który doskonale uzupełni ich smak.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 34 % 12 g
węglowodany 37 % 13 g
207 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciastka rybne z sandacza? Przygotuj jedzenie. Ryby, jeśli zostały zamrożone, najpierw rozmrozić. Przeczytaj o tym, jak zrobić to poprawnie na końcu przepisu. Zamiast śmietany możesz wziąć śmietanę, w każdym razie wystarczy 20% tłuszczu. Biały chleb do kotletów lepiej nadaje się czerstwy, odetnij z niego skórki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce ze śmietaną lub kwaśną śmietaną pokrusz kawałki bochenka bez skórki. Pozostaw do namoczenia na chwilę podczas gotowania mięsa mielonego. Wymieszaj masę kilka razy, aby chleb był równomiernie namoczony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść tusze sandacza z wnętrzności i łusek, umyj, osusz papierowymi serwetkami. Usuń czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Odetnij filety. Jak pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Filet trafi do mięsa mielonego. Wszystko inne jest na uchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i czosnek. Pokrój filety z sandacza i cebulę na kawałki. Zmiel je blenderem (lub przepuść przez maszynkę do mięsa). I nie możesz zmielić cebuli, ale bardzo drobno posiekać i dodać do mielonej ryby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Chleb, jajko, sól, cukier (lub miód) namoczony w śmietanie lub śmietanie, dodaj pieprz do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do osobnej miski. Dobrze ubij mięso mielone o ściany miski. Mokrymi rękami uformuj okrągłe lub owalne kotlety. Za każdym razem zanurz ręce w wodzie przed kolejnym kotletem, aby mięso mielone nie przylgnęło do rąk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zwiń kotlety w bułkę tartą i połóż na suchej powierzchni roboczej lub płaskim naczyniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny. Ułóż kotlety. Smaż je na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Rozgotuj w ten sposób całe mięso mielone. Mam dwie patelnie kotletów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż smażone kotlety do tej samej patelni lub innego odpowiedniego naczynia, dodaj trochę gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas duszenia kotletów przygotuj sos. Jak zrobić sos? Przygotuj jedzenie. Ugotuj jajka na twardo, obierz je. Dobrze opłucz cebulę lub zioła, osusz je. Szczypiorek można zastąpić dowolnymi ulubionymi ziołami. Ten sos koperkowy jest bardzo smaczny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posiekaj cebulę, czosnek, jajka i ogórki pokrojone w kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż wszystkie składniki sosu do miski, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj, aż się połączą. Podawaj sos do kotletów z sandacza. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy