skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciastka rybne z sandacza? Przygotuj jedzenie. Ryby, jeśli zostały zamrożone, najpierw rozmrozić. Przeczytaj o tym, jak zrobić to poprawnie na końcu przepisu. Zamiast śmietany możesz wziąć śmietanę, w każdym razie wystarczy 20% tłuszczu. Biały chleb do kotletów lepiej nadaje się czerstwy, odetnij z niego skórki.
Krok 2:
W misce ze śmietaną lub kwaśną śmietaną pokrusz kawałki bochenka bez skórki. Pozostaw do namoczenia na chwilę podczas gotowania mięsa mielonego. Wymieszaj masę kilka razy, aby chleb był równomiernie namoczony.
Krok 3:
Oczyść tusze sandacza z wnętrzności i łusek, umyj, osusz papierowymi serwetkami. Usuń czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Odetnij filety. Jak pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Filet trafi do mięsa mielonego. Wszystko inne jest na uchu.
Krok 4:
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój filety z sandacza i cebulę na kawałki. Zmiel je blenderem (lub przepuść przez maszynkę do mięsa). I nie możesz zmielić cebuli, ale bardzo drobno posiekać i dodać do mielonej ryby.
Krok 5:
Chleb, jajko, sól, cukier (lub miód) namoczony w śmietanie lub śmietanie, dodaj pieprz do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Wlej wodę do osobnej miski. Dobrze ubij mięso mielone o ściany miski. Mokrymi rękami uformuj okrągłe lub owalne kotlety. Za każdym razem zanurz ręce w wodzie przed kolejnym kotletem, aby mięso mielone nie przylgnęło do rąk.
Krok 7:
Następnie zwiń kotlety w bułkę tartą i połóż na suchej powierzchni roboczej lub płaskim naczyniu.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny. Ułóż kotlety. Smaż je na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Rozgotuj w ten sposób całe mięso mielone. Mam dwie patelnie kotletów.
Krok 9:
Włóż smażone kotlety do tej samej patelni lub innego odpowiedniego naczynia, dodaj trochę gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 10:
Podczas duszenia kotletów przygotuj sos. Jak zrobić sos? Przygotuj jedzenie. Ugotuj jajka na twardo, obierz je. Dobrze opłucz cebulę lub zioła, osusz je. Szczypiorek można zastąpić dowolnymi ulubionymi ziołami. Ten sos koperkowy jest bardzo smaczny.
Krok 11:
Posiekaj cebulę, czosnek, jajka i ogórki pokrojone w kostkę.
Krok 12:
Złóż wszystkie składniki sosu do miski, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj, aż się połączą. Podawaj sos do kotletów z sandacza. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g