skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ryż z piersią kurczaka i warzywami w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Zestaw warzyw można dostosować do własnych upodobań. Weź ryż długoziarnisty na parze.
Krok 2:
Umyj piersi z kurczaka, dobrze osusz i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Zanurz zieloną fasolkę we wrzącej osolonej wodzie. Blanszuj w umiarkowanym gotowaniu przez około 5 minut. Wrzuć fasolę na sito, aby szkło woda.
Krok 4:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Wstępnie umyte i obrane marchewki pokroić w ćwiartki. Jeśli marchewki są cienkie, możesz pokroić w plasterki.
Krok 6:
Umyj paprykę, obierz nasiona i zieloną część. Pokrój warzywo w średnią kostkę. Lepiej nie kroić zbyt małych warzyw, aby nie gotowały się na parze podczas pieczenia.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej część oleju roślinnego, ułóż przygotowany filet z kurczaka. Na umiarkowanie dużym ogniu podsmaż filety na złoty kolor. Od czasu do czasu obracaj kawałki, aby równomiernie zarumieniły się ze wszystkich stron. Powstała skorupa sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste, zachowując wszystkie soki w kawałkach.
Krok 8:
Połóż smażone piersi z kurczaka na talerzu. Dodaj olej roślinny na patelnię, smaż posiekaną marchewkę i cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 minuty.
Krok 9:
Połóż paprykę na warzywach, smaż przez 1 minutę.
Krok 10:
Dodaj fasolkę szparagową i piersi z kurczaka na patelnię
Krok 11:
Wszystko posolić, doprawić przyprawami i aromatycznymi ziołami do smaku, wymieszać.
Krok 12:
Ryż dokładnie spłucz kilka razy, aż będzie czysta woda.
Krok 13:
Umieść ryż na patelni, wymieszaj. Podgrzej wszystkie 2 minuty na małym ogniu, aby ryż był nasycony olejem.
Krok 14:
Umieść zawartość patelni w naczyniu do pieczenia, spłaszcz.
Krok 15:
Napełnij wszystko gorącą wodą. Woda powinna całkowicie pokryć ryż warzywami.
Krok 16:
Przykryj formę folią na górze.
Krok 17:
Piecz ryż z warzywami i piersią z kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 60-80 minut, aż ryż się ugotuje i woda całkowicie odparuje. Pod koniec gotowania otwórz folię. Jeśli woda została wchłonięta, a ryż jest nadal wilgotny, dodaj trochę więcej wody. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika.
Krok 18:
Ryż z piersi kurczaka jest gotowy. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g