skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź Bochenek. Najlepiej, żeby był wczoraj. Pokrój go na plastry o grubości około 1,5 centymetra.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego i usmaż plasterki bochenka z obu stron na złoty kolor. Jeśli nie chcesz dodawać kalorii do kanapek, po prostu wysusz plastry w piekarniku. Ale z smażonymi będą znacznie smaczniejsze.
Krok 3:
Następnie rozłóż serwetki na talerzu i połóż na nich smażony Bochenek. Jest to konieczne, aby nadmiar oleju opuścił bochenek i został wchłonięty przez serwetki.
Krok 4:
Do smarowania drobno posiekaj koperek, posiekaj czosnek. Wymieszaj majonez z czosnkiem i koperkiem. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Posmaruj plastry bochenka sosem majonezowym.
Krok 6:
Pokrój pikle na cienkie plasterki. Spuść olej ze szprot. Na każdym plasterku bochenka ułóż plasterek ogórka i 1-2 szproty.
Krok 7:
Posyp kanapki koperkiem i poczęstuj się. Smacznego!
w czasach radzieckich wiele gospodyń domowych miało słoik szprot na wszelki wypadek. Jeśli niespodziewanie pojawili się goście, można było łatwo ugotować ziemniaki i otworzyć słoik szprot, lub można było z nimi ugotować pyszne kanapki. Robienie takich kanapek jest odwieczną tradycją świąteczną w wielu rodzinach. Aby je przygotować, możesz wziąć zwykły chleb - biały lub żytni. Możesz nawet użyć zwykłego bochenka. A co najlepsze, jeśli nie jest świeżo upieczony, ale trochę leżał, wygodniej będzie go pokroić, a po upieczeniu będzie bardziej chrupiący.
możesz przygotować takie kanapki w ciągu dnia jako przekąskę, możesz zabrać ze sobą do pracy lub na łonie natury, aby spotkać się z przyjaciółmi.
taki przepis na każdą okazję!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Szproty - 363 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g