kanapki ze szprotami i piklami

świetna przekąska na świąteczny stół! Pyszne i szybkie! Wiele sałatek jest niezmiennymi atrybutami świątecznego stołu. Ale nie można sobie wyobrazić wakacji bez tradycyjnych przekąsek, bez kanapek. Kanapki z szprotami są lubiane przez wiele gospodyń domowych ze względu na ich szybkość przygotowania i dostępność wszystkich składników. Przygotuj taką przekąskę na każdym świątecznym stole, a goście będą ci bardzo wdzięczni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 78 % 25 g
węglowodany 6 % 2 g
251 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź Bochenek. Najlepiej, żeby był wczoraj. Pokrój go na plastry o grubości około 1,5 centymetra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej trochę oleju roślinnego i usmaż plasterki bochenka z obu stron na złoty kolor. Jeśli nie chcesz dodawać kalorii do kanapek, po prostu wysusz plastry w piekarniku. Ale z smażonymi będą znacznie smaczniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie rozłóż serwetki na talerzu i połóż na nich smażony Bochenek. Jest to konieczne, aby nadmiar oleju opuścił bochenek i został wchłonięty przez serwetki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smarowania drobno posiekaj koperek, posiekaj czosnek. Wymieszaj majonez z czosnkiem i koperkiem. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj plastry bochenka sosem majonezowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pikle na cienkie plasterki. Spuść olej ze szprot. Na każdym plasterku bochenka ułóż plasterek ogórka i 1-2 szproty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp kanapki koperkiem i poczęstuj się. Smacznego!

w czasach radzieckich wiele gospodyń domowych miało słoik szprot na wszelki wypadek. Jeśli niespodziewanie pojawili się goście, można było łatwo ugotować ziemniaki i otworzyć słoik szprot, lub można było z nimi ugotować pyszne kanapki. Robienie takich kanapek jest odwieczną tradycją świąteczną w wielu rodzinach. Aby je przygotować, możesz wziąć zwykły chleb - biały lub żytni. Możesz nawet użyć zwykłego bochenka. A co najlepsze, jeśli nie jest świeżo upieczony, ale trochę leżał, wygodniej będzie go pokroić, a po upieczeniu będzie bardziej chrupiący.
możesz przygotować takie kanapki w ciągu dnia jako przekąskę, możesz zabrać ze sobą do pracy lub na łonie natury, aby spotkać się z przyjaciółmi.
taki przepis na każdą okazję!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy