gofry ziemniaczane w gofrownicy

pachnące, chrupiące, rumiane gofry ze zwykłych potraw! Gofry ziemniaczane w gofrownicy są przykładem tego, że nie tylko słodkie gofry mogą być smaczne, słona wersja będzie również bardzo dobra. Okazują się delikatne, z chrupiącą skórką. Takie gofry są idealne na śniadanie lub jako przekąska.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 75 % 18 g
101 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gofry ziemniaczane w gofrownicy? Przygotuj jedzenie. Warzywa umyć i osuszyć. Umieść czosnek i zioła według uznania i smaku. Lepiej jest wziąć skrobię ziemniaczaną, ale gofry ziemniaczane. Olej - bezwonny, rafinowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek. Przepis wskazuje wagę już obranych ziemniaków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj wszystkie warzywa na najmniejszej tarce (jak w przypadku placków ziemniaczanych). Zrobiłem to za pomocą robota kuchennego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż masę ziemniaczaną do sita, aby uzyskać nadmiar płynu. Wystarczy na to 5-6 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa (mam koperek i pietruszkę) umyj, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż masę ziemniaczaną do miski, dodaj sól i pieprz do smaku, posiekane warzywa. Dobrze wymieszaj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wbij do niego jajka i ponownie dobrze wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przesianą mąkę i skrobię. I ponownie dobrze zagnieść ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taka masa powinna się okazać-gęsta i jednorodna. Pozostaw na 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie włącz kuchenkę elektryczną, aby się rozgrzać, posmaruj talerze pędzlem olejem roślinnym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż porcję ciasta na każdej części formy, spłaszcz ją, zamknij pokrywkę i upiecz gofry na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Czas pieczenia różni się w zależności od modelu pieca elektrycznego. Powinny okazać się złotobrązowe, opiekane i chrupiące.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    To są gofry. Podawaj je na gorąco.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Bardzo smaczne gofry ziemniaczane ze śmietaną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

ważne! Pamiętaj, że wszystkie gofrownice są różne. Płyty urządzenia mogą wymagać lekkiego nasmarowania olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia podczas pieczenia pierwszego produktu, aby zapobiec jego przywieraniu.

temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Możliwe, że wystarczy 30 sekund, ale możliwe, że pieczenie zajmie 2-3 minuty. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.

im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor. Jeśli chcesz, aby gofry były miękkie, czas pieczenia należy skrócić (wystarczy upiec je na złoty odcień). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy