skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gofry ziemniaczane w gofrownicy? Przygotuj jedzenie. Warzywa umyć i osuszyć. Umieść czosnek i zioła według uznania i smaku. Lepiej jest wziąć skrobię ziemniaczaną, ale gofry ziemniaczane. Olej - bezwonny, rafinowany.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę i czosnek. Przepis wskazuje wagę już obranych ziemniaków.
Krok 3:
Zetrzyj wszystkie warzywa na najmniejszej tarce (jak w przypadku placków ziemniaczanych). Zrobiłem to za pomocą robota kuchennego.
Krok 4:
Następnie włóż masę ziemniaczaną do sita, aby uzyskać nadmiar płynu. Wystarczy na to 5-6 minut.
Krok 5:
Warzywa (mam koperek i pietruszkę) umyj, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
Włóż masę ziemniaczaną do miski, dodaj sól i pieprz do smaku, posiekane warzywa. Dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 7:
Teraz wbij do niego jajka i ponownie dobrze wymieszaj. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 8:
Dodaj przesianą mąkę i skrobię. I ponownie dobrze zagnieść ciasto.
Krok 9:
Taka masa powinna się okazać-gęsta i jednorodna. Pozostaw na 5-7 minut.
Krok 10:
W międzyczasie włącz kuchenkę elektryczną, aby się rozgrzać, posmaruj talerze pędzlem olejem roślinnym.
Krok 11:
Połóż porcję ciasta na każdej części formy, spłaszcz ją, zamknij pokrywkę i upiecz gofry na złoty kolor.
Krok 12:
Czas pieczenia różni się w zależności od modelu pieca elektrycznego. Powinny okazać się złotobrązowe, opiekane i chrupiące.
Krok 13:
To są gofry. Podawaj je na gorąco.
Krok 14:
Bardzo smaczne gofry ziemniaczane ze śmietaną.
Krok 15:
Smacznego!
ważne! Pamiętaj, że wszystkie gofrownice są różne. Płyty urządzenia mogą wymagać lekkiego nasmarowania olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia podczas pieczenia pierwszego produktu, aby zapobiec jego przywieraniu.
temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Możliwe, że wystarczy 30 sekund, ale możliwe, że pieczenie zajmie 2-3 minuty. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.
im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor. Jeśli chcesz, aby gofry były miękkie, czas pieczenia należy skrócić (wystarczy upiec je na złoty odcień).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g