skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab z suma? Przygotuj jedzenie. Filet z suma bez kości jest najlepszy, jeśli masz całą rybę,pokrój ją na filety. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.
Krok 2:
Umyj rybę, osusz, w razie potrzeby usuń istniejące kości. Pokrój na średnie kawałki. Zbyt duże zaczną się palić, a małe będą suche.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Opłucz cytrynę gorącą wodą-w ten sposób najlepiej odda sok. W tym samym celu przetocz go kilka razy, naciskając na stół. Wyciśnij sok z cytryny, uważając, aby nie dostać do niego pestek. Wymieszaj sok z cytryny z sosem sojowym i oliwą z oliwek, aż będzie gładki. Marynata jest gotowa. W razie potrzeby możesz dodać do marynaty dowolne zioła do smaku, przyprawy, a także cebulę lub czosnek.
Krok 4:
Napełnij kawałki ryby gotowaną marynatą i pozostaw na 1-3 godziny. Sól w wystarczającej ilości znajduje się w sosie sojowym, więc nie będziemy solić szaszłyków.
Krok 5:
Podczas marynowania grilla rozpal drewno opałowe w grillu i doprowadzaj do stanu węgli. Polecam używać wysokiej jakości drewna opałowego do gotowania potraw na grillu, najlepiej brzozy.
Krok 6:
Nawlecz kawałki ryby na szaszłyki i umieść je na grillu. Możesz również użyć rusztu do smażenia na grillu i ugotować na nim szaszłyki. Wybierz z tego, co masz do dyspozycji.
Krok 7:
Sum to ryba, która gotuje się bardzo szybko. Smaż przez 2-3 minuty z jednej strony, a następnie odwróć szaszłyki z drugiej strony. W sumie gotowanie zajmie około 20-25 minut.
Krok 8:
Podawaj gotowy szaszłyk sumowy ze świeżymi ziołami i warzywami sezonowymi. Smacznego!
Sum - ryba niezbyt popularna, ale niezwykle smaczna i zdrowa. To ona zawiera więcej niż inne ryby, ilość kwasów tłuszczowych omega 3. Ryba nie jest tak tłusta jak łosoś czy makrela, ale mimo to okazuje się, że wcale nie jest sucha, ale bardzo soczysta.
chcę również zauważyć, że ta marynata jest dość uniwersalna i nadaje się do innych rodzajów ryb.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sum gotowany - 196 kcal/100g
- Sum - 121 kcal/100g
- Sum świeży - 143 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g