skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet z cukinią i pomidorami na patelni? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź jedno więcej. Możesz wziąć cukinię jako zwykłą, jasnozieloną i cukinię. Oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół-kopru, kolendry itp.
Krok 2:
W misce rozbij jajka i mieszaj trzepaczką, aż połączą się białka i żółtka.
Krok 3:
Dokładnie umyj cukinię. Jeśli warzywo jest Młode, pozostaw skórkę i nasiona, jeśli stare – Usuń. Miałem młodą cukinię, więc po prostu dobrze ją wyszorowałem. Cukinię pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki i usuń wilgotny rdzeń z nasionami, pozostawiając tylko miąższ. Aby pomidory nie pełzały podczas gotowania, wybierz owoce mocne, ale Dojrzałe.
Krok 5:
Pokrój pozostałą miąższ pomidora na małe kawałki.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek i pietruszkę nożem. Świeżą pietruszkę można zastąpić łyżeczką 1.suchy czosnek.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Rozłóż cukinię i smaż na ogniu nieco powyżej średniej, mieszając przez 7-8 minut. Cukinia powinna stać się bardziej miękka.
Krok 8:
Dodaj pomidory, czosnek i część zieleni do cukinii i smaż na dużym ogniu, mieszając, 1 minutę.
Krok 9:
Smażone warzywa przełożyć do miski z ubitymi jajkami i natychmiast wymieszać. Aby jajka nie zsiadły się pod wpływem wysokiej temperatury, lekko ostudź warzywa przed dodaniem. Masę natychmiast posolić, pieprzyć do smaku i wymieszać.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny. Wlej mieszankę jajeczno-warzywną na patelnię. Posyp trochę posiekanymi ziołami na wierzchu.
Krok 11:
Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut. Upewnij się, że nie spaliłeś się od dołu, ale odpowiednio chwyciłeś od góry. W końcu okazuje się, że omlet jest gruby. Co zrobić, jeśli omlet zaczął się palić od dołu, a na górze nie jest jeszcze gotowy? Możesz po prostu wyłączyć ogień i pozostawić omlet na gorącej patelni lub chłodzącej kuchence, jeśli jest elektryczny. Lub, jeśli patelnia na to pozwala, włóż patelnię bez przykrycia do piekarnika pod umiarkowanym górnym ciepłem (grill)
Krok 12:
Gotowy omlet posyp pozostałą natką pietruszki lub innymi ziołami i podawaj. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g