omlet z cukinią i pomidorami na patelni

pyszne, jasne i proste śniadanie dla całej rodziny! Omlet z cukinią i pomidorami na patelni pomoże Ci rozpocząć nowy dzień w dobrym nastroju! Jest idealny na poranny posiłek: lekki, zdrowy, a jednocześnie sycący i pyszny. I nie wymaga dużo czasu na gotowanie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 19 % 3 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z cukinią i pomidorami na patelni? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź jedno więcej. Możesz wziąć cukinię jako zwykłą, jasnozieloną i cukinię. Oprócz pietruszki możesz użyć innych ziół-kopru, kolendry itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce rozbij jajka i mieszaj trzepaczką, aż połączą się białka i żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj cukinię. Jeśli warzywo jest Młode, pozostaw skórkę i nasiona, jeśli stare – Usuń. Miałem młodą cukinię, więc po prostu dobrze ją wyszorowałem. Cukinię pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki i usuń wilgotny rdzeń z nasionami, pozostawiając tylko miąższ. Aby pomidory nie pełzały podczas gotowania, wybierz owoce mocne, ale Dojrzałe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pozostałą miąższ pomidora na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek i pietruszkę nożem. Świeżą pietruszkę można zastąpić łyżeczką 1.suchy czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Rozłóż cukinię i smaż na ogniu nieco powyżej średniej, mieszając przez 7-8 minut. Cukinia powinna stać się bardziej miękka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidory, czosnek i część zieleni do cukinii i smaż na dużym ogniu, mieszając, 1 minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażone warzywa przełożyć do miski z ubitymi jajkami i natychmiast wymieszać. Aby jajka nie zsiadły się pod wpływem wysokiej temperatury, lekko ostudź warzywa przed dodaniem. Masę natychmiast posolić, pieprzyć do smaku i wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny. Wlej mieszankę jajeczno-warzywną na patelnię. Posyp trochę posiekanymi ziołami na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 minut. Upewnij się, że nie spaliłeś się od dołu, ale odpowiednio chwyciłeś od góry. W końcu okazuje się, że omlet jest gruby. Co zrobić, jeśli omlet zaczął się palić od dołu, a na górze nie jest jeszcze gotowy? Możesz po prostu wyłączyć ogień i pozostawić omlet na gorącej patelni lub chłodzącej kuchence, jeśli jest elektryczny. Lub, jeśli patelnia na to pozwala, włóż patelnię bez przykrycia do piekarnika pod umiarkowanym górnym ciepłem (grill)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy omlet posyp pozostałą natką pietruszki lub innymi ziołami i podawaj. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy