karmelizowana cebula

Oryginalny, pikantny, apetyczny, niedrogi! Karmelizowana cebula to prosta, ale bardzo smaczna przekąska, która będzie idealnym dodatkiem do każdego posiłku i sprawi, że Twój lunch lub kolacja będą ciekawsze. Cebula ma piękny kolor, słodko-kwaśny smak i nutę balsamiczną. Spróbuj!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 75 % 18 g
111 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić karmelizowaną cebulę? Przygotuj jedzenie. Cebula jest odpowiednia zarówno dla zwykłych odmian cebuli, jak i sałatek — czerwona, biała, szalotka. Weź rafinowany olej, bez zapachu. Zamiast octu balsamicznego możesz użyć stołowego lub jabłkowego. Ciekawy smak okaże się z brązowym, a nie białym cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w krążki o grubości około 4-5 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej roślinny do smażenia na patelni, ułóż krążki cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszając, smaż na ogniu większym niż średni, ale nie na maksymalnym, aby cebula się nie przypaliła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy główny sok odparuje, a krążki cebuli zmiękną, lekko się zrumienią, dodaj cukier, sól i wlej ocet balsamiczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj cebulę pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 15 minut. Podawaj gotową karmelizowaną cebulę. Jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy