skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z bananem na kefirze? Przygotuj jedzenie. Weź dojrzałe banany, które mają ciemne plamy na skórce-są najsłodsze — Banany obrać, pokroić na kawałki i włożyć do głębokiej miski. Dodaj cukier.
Krok 2:
Rozgnieć banany widelcem lub zmiksuj blenderem, aż będą gładkie. Produkty do gotowania naleśników bananowych powinny mieć temperaturę pokojową, więc jaja kurze i kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki. W misce do bananów ubij jajko kurze, dodaj szczyptę soli. Ubij masę widelcem lub mikserem, aż pojawi się mała piana.
Krok 3:
Wlej kefir do innej miski — powinien być nieco cieplejszy niż temperatura pokojowa. Jeśli nie zdążyłeś wcześniej wyjąć kefiru, podgrzej go w łaźni wodnej. Dodaj puree bananowe do tej miski i dobrze wymieszaj masę, aby składniki się rozdzieliły i wymieszały.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem — dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste. Zacznij wlewać go do miski z płynną mieszanką. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem dobrze zagniatając masę. Dodaj proszek do pieczenia w tym samym czasie, co mąka. Wymieszaj ciasto trzepaczką.
Krok 5:
Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż ilość podana w składnikach, ponieważ każda z nich ma inną gęstość mąki. Jeśli chcesz, aby naleśniki okazały się bardzo bujne, ciasto musi być grubsze. Pozostaw ciasto na chwilę w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
W międzyczasie rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Łyżką rozłóż ciasto na patelni, tworząc okrągłe placki.
Krok 7:
Smaż placki na złoty kolor po obu stronach. Aby upiec je w środku, patelnię można przykryć pokrywką na kilka minut. Usuń placki z patelni i podawaj. Ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g