placki bananowe na kefirze

oryginalne, pachnące, ze zwykłych produktów! Placki bananowe na kefirze to świetna opcja na śniadanie dla całej rodziny. Chociaż okazują się tak smaczne, że można je podawać jako deser. Przygotowanie takich wypieków jest proste i szybkie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 71 % 30 g
195 kcal
IG: 3 / 17 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z bananem na kefirze? Przygotuj jedzenie. Weź dojrzałe banany, które mają ciemne plamy na skórce-są najsłodsze — Banany obrać, pokroić na kawałki i włożyć do głębokiej miski. Dodaj cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgnieć banany widelcem lub zmiksuj blenderem, aż będą gładkie. Produkty do gotowania naleśników bananowych powinny mieć temperaturę pokojową, więc jaja kurze i kefir należy wcześniej wyjąć z lodówki. W misce do bananów ubij jajko kurze, dodaj szczyptę soli. Ubij masę widelcem lub mikserem, aż pojawi się mała piana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do innej miski — powinien być nieco cieplejszy niż temperatura pokojowa. Jeśli nie zdążyłeś wcześniej wyjąć kefiru, podgrzej go w łaźni wodnej. Dodaj puree bananowe do tej miski i dobrze wymieszaj masę, aby składniki się rozdzieliły i wymieszały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem — dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste. Zacznij wlewać go do miski z płynną mieszanką. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem dobrze zagniatając masę. Dodaj proszek do pieczenia w tym samym czasie, co mąka. Wymieszaj ciasto trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż ilość podana w składnikach, ponieważ każda z nich ma inną gęstość mąki. Jeśli chcesz, aby naleśniki okazały się bardzo bujne, ciasto musi być grubsze. Pozostaw ciasto na chwilę w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Łyżką rozłóż ciasto na patelni, tworząc okrągłe placki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż placki na złoty kolor po obu stronach. Aby upiec je w środku, patelnię można przykryć pokrywką na kilka minut. Usuń placki z patelni i podawaj. Ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy