skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z przegrzebkami? Przygotuj jedzenie. Przed rozpoczęciem pracy z przegrzebkami należy je rozmrozić. W żadnym wypadku nie narażaj owoców morza na nagły spadek temperatury. Niewłaściwe rozmrażanie może prowadzić do utraty wilgoci, w wyniku czego białko zwija się, a mięso delikatesów morskich staje się twarde. Dlatego najpierw pozostaw przegrzebki na kilka godzin w lodówce.
Krok 2:
Rozmrożone przegrzebki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Gdy przegrzebki wyschną, przenieś je do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i solą do smaku. Delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić delikatnego mięsa przegrzebków i pozostaw do marynowania na 20 minut.
Krok 3:
Za pomocą ostrza noża zmiażdż obrany czosnek i usmaż go na małym ogniu na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym. Smaż przez około 4 minuty, aby olej nabrał smaku czosnku, a następnie wyjmij czosnek z patelni.
Krok 4:
Przygotowane przegrzebki włożyć na patelnię z aromatycznym olejem i usmażyć na dużym ogniu z obu stron. Mięso przegrzebków jest delikatne, więc gotowanie nie zajmuje dużo czasu. Pieczenie zajmie około pół minuty z każdej strony. Ułóż smażone przegrzebki na czystym talerzu i pozwól im ostygnąć.
Krok 5:
Liście sałaty dobrze umyć i osuszyć, a następnie dowolnie pokroić lub rozerwać rękami. Umyj pomidory koktajlowe i pokrój je na pół. Pokrój mozzarellę na małe kawałki.
Krok 6:
Przygotuj sos: w małej misce połącz oliwę z oliwek, sos Tabasco, ocet balsamiczny, cukier, czarny pieprz i sól. Ubij wszystkie składniki małą trzepaczką.
Krok 7:
Złóż sałatkę: połóż podarte liście sałaty na talerzu, połóż połówki wiśni, kawałki mozzarelli i smażone przegrzebki. Na wierzch polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Natychmiast podawaj sałatkę do stołu, aby warzywa nie wypuściły soku. Smacznego!
przegrzebek to smaczny i zdrowy produkt. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, jodu i witamin z grupy B. dzięki unikalnemu biokalcji ten produkt nie powoduje alergii, dlatego jest włączony do diety dzieci, osób starszych i chorych.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Przegrzebek - 88 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g