Sałatka z przegrzebkami

Piękny i jasny wygląd, pikantny i niezwykły smak! Sałatka z przegrzebkami to przepis, który docenią smakosze i miłośnicy haute cuisine. Nie tylko ze względu na egzotyczne składniki, ale także ze względu na jasny smak, który uzyskuje się dzięki pikantnemu i interesującemu dressingowi.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 11 % 3 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z przegrzebkami? Przygotuj jedzenie. Przed rozpoczęciem pracy z przegrzebkami należy je rozmrozić. W żadnym wypadku nie narażaj owoców morza na nagły spadek temperatury. Niewłaściwe rozmrażanie może prowadzić do utraty wilgoci, w wyniku czego białko zwija się, a mięso delikatesów morskich staje się twarde. Dlatego najpierw pozostaw przegrzebki na kilka godzin w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożone przegrzebki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Gdy przegrzebki wyschną, przenieś je do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i solą do smaku. Delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić delikatnego mięsa przegrzebków i pozostaw do marynowania na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą ostrza noża zmiażdż obrany czosnek i usmaż go na małym ogniu na patelni na rozgrzanym oleju roślinnym. Smaż przez około 4 minuty, aby olej nabrał smaku czosnku, a następnie wyjmij czosnek z patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowane przegrzebki włożyć na patelnię z aromatycznym olejem i usmażyć na dużym ogniu z obu stron. Mięso przegrzebków jest delikatne, więc gotowanie nie zajmuje dużo czasu. Pieczenie zajmie około pół minuty z każdej strony. Ułóż smażone przegrzebki na czystym talerzu i pozwól im ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Liście sałaty dobrze umyć i osuszyć, a następnie dowolnie pokroić lub rozerwać rękami. Umyj pomidory koktajlowe i pokrój je na pół. Pokrój mozzarellę na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos: w małej misce połącz oliwę z oliwek, sos Tabasco, ocet balsamiczny, cukier, czarny pieprz i sól. Ubij wszystkie składniki małą trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż sałatkę: połóż podarte liście sałaty na talerzu, połóż połówki wiśni, kawałki mozzarelli i smażone przegrzebki. Na wierzch polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Natychmiast podawaj sałatkę do stołu, aby warzywa nie wypuściły soku. Smacznego!

przegrzebek to smaczny i zdrowy produkt. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, jodu i witamin z grupy B. dzięki unikalnemu biokalcji ten produkt nie powoduje alergii, dlatego jest włączony do diety dzieci, osób starszych i chorych.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Przegrzebek - 88   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy