kruchy pilaw z wieprzowiną na patelni

pyszne, obfite, aromatyczne i łatwe do zrobienia! Nie ma nic skomplikowanego w robieniu kruchego pilawu z wieprzowiną. W tym celu możesz użyć zwykłej patelni, najlepiej z grubymi ścianami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 59 % 16 g
139 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw wieprzowy na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Biorę wieprzowinę z odrobiną smalcu. Smalec zapobiega przesuszeniu mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź ryż na pilaw nie gotowany na parze, ale zwykły. Opłucz go kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na 20-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować pilaw, weź dużą, głęboką patelnię z wysokimi bokami. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej olej roślinny. Pokrój wieprzowinę na kawałki i usmaż na dużym ogniu, aby pokryła się złotą skórką. Szybko smażone mięso zachowuje wszystkie soki w kawałkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w kostkę, a cebulę w dużą kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj sól i przyprawy. Możesz wziąć gotowy zestaw przypraw do pilawu. Przykryj mięso odrobiną gorącej wody i przykryj. Dusić na małym ogniu przez 15-20 minut (w zależności od twardości mięsa).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ryż gotowany na parze na patelnię (patrz krok 2) i zalej wszystko wodą, aby całkowicie przykryła ryż. Wymieszaj i przykryj. Gotuj pilaw przez 30 minut na małym ogniu. Podczas gotowania nie ma potrzeby mieszania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryż wchłonie cały płyn. Spróbuj ryżu. W razie potrzeby możesz dodać bardzo mało wody. Gdy ryż stanie się miękki, wymieszaj pilaw i rozłóż obrany czosnek. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy pilaw wieprzowy jest bardzo smaczny i satysfakcjonujący. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy