skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw wieprzowy na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Biorę wieprzowinę z odrobiną smalcu. Smalec zapobiega przesuszeniu mięsa.
Krok 2:
Weź ryż na pilaw nie gotowany na parze, ale zwykły. Opłucz go kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na 20-30 minut.
Krok 3:
Aby przygotować pilaw, weź dużą, głęboką patelnię z wysokimi bokami. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej olej roślinny. Pokrój wieprzowinę na kawałki i usmaż na dużym ogniu, aby pokryła się złotą skórką. Szybko smażone mięso zachowuje wszystkie soki w kawałkach.
Krok 4:
Pokrój marchewki w kostkę, a cebulę w dużą kostkę.
Krok 5:
Włóż cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Następnie dodaj sól i przyprawy. Możesz wziąć gotowy zestaw przypraw do pilawu. Przykryj mięso odrobiną gorącej wody i przykryj. Dusić na małym ogniu przez 15-20 minut (w zależności od twardości mięsa).
Krok 7:
Dodaj ryż gotowany na parze na patelnię (patrz krok 2) i zalej wszystko wodą, aby całkowicie przykryła ryż. Wymieszaj i przykryj. Gotuj pilaw przez 30 minut na małym ogniu. Podczas gotowania nie ma potrzeby mieszania.
Krok 8:
Ryż wchłonie cały płyn. Spróbuj ryżu. W razie potrzeby możesz dodać bardzo mało wody. Gdy ryż stanie się miękki, wymieszaj pilaw i rozłóż obrany czosnek. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 20 minut.
Krok 9:
Gotowy pilaw wieprzowy jest bardzo smaczny i satysfakcjonujący. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g