skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z mleka w proszku? Odmierz wszystkie produkty. Weź ciepłą wodę. Pozostałe produkty również powinny mieć temperaturę pokojową. W głębokiej i szerokiej misce przesiej mąkę przez drobne sito. To nasyci ją tlenem, sprawi, że będzie bardziej przewiewna.
Krok 2:
Dodaj mleko w proszku i resztę suchych składników do mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Zrób wgłębienie w mieszance mąki. I wlej do niego połowę objętości wody, jednocześnie ugniatając ciasto.
Krok 4:
Zagnieść ciasto za pomocą wygodnych urządzeń, które masz – to widelec, Blender, trzepaczka, mikser.
Krok 5:
Wbij jajko do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto powinno być bardzo delikatne.
Krok 6:
Dodaj stopniowo pozostałą wodę do ciasta i dodaj 0.5 łyżki oleju. Wymieszaj wszystko. Możesz odstawić ciasto na 10 minut. W tym czasie włącz kuchenkę i podgrzej patelnię. Pamiętaj, że woda może uciec mniej lub więcej - kieruj się wyglądem ciasta.
Krok 7:
Nasmaruj rozgrzaną patelnię wacikiem, zanurzając ją w oleju-i rób to za każdym razem. Następnie wlej chochlę do ciasta, przechylając patelnię w żądanym kierunku. Smaż naleśniki przez dwie minuty z obu stron na dużym ogniu.
Krok 8:
Przenieś każdy naleśnik na szeroki talerz-albo zjeżdżalnią, albo zwijając je według własnego uznania.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g