naleśniki z mlekiem w proszku

delikatne, miękkie, cienkie, łatwe do smażenia! Naleśniki z mlekiem w proszku i na śniadanie są dobre, na obiad i na lunch! Można je wypełnić dowolnym nadzieniem, przygotować z nich ciasto naleśnikowe lub ciasto, zamienić w słodki deser lub słoną przekąskę.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 67 % 22 g
148 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mleka w proszku? Odmierz wszystkie produkty. Weź ciepłą wodę. Pozostałe produkty również powinny mieć temperaturę pokojową. W głębokiej i szerokiej misce przesiej mąkę przez drobne sito. To nasyci ją tlenem, sprawi, że będzie bardziej przewiewna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mleko w proszku i resztę suchych składników do mąki. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób wgłębienie w mieszance mąki. I wlej do niego połowę objętości wody, jednocześnie ugniatając ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto za pomocą wygodnych urządzeń, które masz – to widelec, Blender, trzepaczka, mikser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jajko do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto powinno być bardzo delikatne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj stopniowo pozostałą wodę do ciasta i dodaj 0.5 łyżki oleju. Wymieszaj wszystko. Możesz odstawić ciasto na 10 minut. W tym czasie włącz kuchenkę i podgrzej patelnię. Pamiętaj, że woda może uciec mniej lub więcej - kieruj się wyglądem ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj rozgrzaną patelnię wacikiem, zanurzając ją w oleju-i rób to za każdym razem. Następnie wlej chochlę do ciasta, przechylając patelnię w żądanym kierunku. Smaż naleśniki przez dwie minuty z obu stron na dużym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś każdy naleśnik na szeroki talerz-albo zjeżdżalnią, albo zwijając je według własnego uznania.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy