kalmary nadziewane grzybami ryżem i serem w piekarniku

szybki, smaczny i zdrowy przepis - dużo białka. Kalmary nadziewane grzybami, ryżem i serem w piekarniku to ciekawe danie dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Nie jest to trudne. A jeśli wcześniej przygotujesz składniki do nadzienia, to również bardzo szybko. Nadzienie takich kałamarnic jest delikatne i satysfakcjonujące.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 32 % 9 g
141 kcal
IG: 22 / 78 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kalmary nadziewane grzybami ryżem i serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź średniej wielkości kalmary. Ser - dowolny twardy lub półstały. Ryż jest okrągły. Ma więcej substancji skrobiowych. Dzięki nim ryż doskonale wchłania wilgoć i smaki, a także dobrze trzyma nadzienie. Weź białe pieczarki bez plam i uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyj garnka do gotowania ryżu. Opłucz ryż kilka razy, napełnij wodą w oparciu o to, że musisz wziąć 2 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Gotuj najpierw na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia, a następnie na małym ogniu pod pokrywką, aż cała woda wyparuje. Ryż należy gotować do miękkości. Całkowicie ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą farszowi piękny odcień. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią 1 łyżkę oleju roślinnego i włóż posiekane warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż cebulę i marchewkę jednocześnie na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki obrać, opłukać i drobno posiekać. Przy takim cięciu nadzienie będzie bardziej jednorodne. Dodaj pieczarki do cebuli i marchwi. Pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale należy wziąć pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż, aż cały płyn z grzybów wyparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i na razie włóż do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń kalmary z górnej folii. Najłatwiej to zrobić w ten sposób-zanurz je na kilka sekund w stromej wrzącej wodzie. Folia zwinie się, dokładnie opłucz kalmary pod zimną wodą. Usuń kręgosłup kałamarnicy i wnętrzności, jeśli są obecne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie odetnij ogony kałamarnicy i drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś schłodzony ryż i warzywa z grzybami, serem, pokrojonymi płetwami kalmarów do głębokiego pojemnika, dodaj sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby zarezerwuj trochę sera do posypania gorących kalmarów (krok 14).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnij kalmary nadzieniem, delikatnie, aby uszkodzić ściany. Nie trzeba mocno wypełniać, kałamarnica nadal nieznacznie zmniejsza swoją objętość podczas pieczenia. Umieść w żaroodpornej formie lekko nasmarowanej olejem roślinnym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zszyj otwory wykałaczkami. Przykryj formę szczelnie folią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 10-15 minut. Dokładnie czas zależy od możliwości twojego piekarnika. Gotowe kalmary staną się białe i nieznacznie się zmniejszą. Pamiętaj, aby kalmary nie stały się gumowate, nie można ich długo piec. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, posyp startym serem na wierzchu, ponownie przykryj folią i pozostaw na kolejne 10 minut.

podawaj nadziewane kalmary natychmiast po ugotowaniu. Możesz ozdobić danie ziołami, plasterkami cytryny i jasnymi owocami morza, takimi jak krewetki, małże lub ośmiornice. Duże kalmary można wstępnie pokroić w pierścienie i podawać jako przekąskę.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy