omlet na patelni z kiełbasą i serem

pyszne i satysfakcjonujące śniadanie w pośpiechu w 10 minut! Omlet na patelni z kiełbasą i serem, tak jasny i pyszny, nie tylko nasyci,ale także rozweseli! W gotowaniu nie ma nic skomplikowanego, więc przepis stanie się ratunkiem dla codziennego życia. Możesz dodać grzyby dla nowego smaku!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z kiełbasą i serem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do omletu można użyć dowolnej kiełbasy, ale bardzo lubię gotowaną. Weź dowolny ser, najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć. Pomidory mogą być duże lub małe wiśnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój w plasterki lub kostki. Ugotowaną kiełbasę pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz mleko i jajka. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawę używam mieszanki mielonej papryki. Wszystkie składniki lekko wstrząsnąć trzepaczką, aby masa stała się jednorodna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce do jajek dodaj starty ser. Wymieszaj z masą jajeczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i ułóż posiekaną kiełbasę. Usmaż trochę. Następnie dodaj pokrojone pomidory na patelnię. Smaż je razem z kiełbasą przez minutę. W tym czasie staną się bardziej miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiełbasę z pomidorami napełnij mieszanką jajeczną. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj omlet na małym ogniu przez około 8-10 minut. Nie rób dużego ognia. Omlet spali się, ale nie będzie miał czasu na upieczenie na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Omlet z kiełbasą i serem jest gotowy! Dodaj trochę świeżych ziół i podawaj. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa "mleczna" - 252   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy