skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mintaja z marchewką i cebulą na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wyjmij tuszę mintaja z zamrażarki, aby stopniowo rozmrażała się w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
W rybie odetnij płetwy i ogon. Usuń wnętrze i spłucz pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj nadmiar wilgoci z ryby ręcznikiem papierowym. Pokrój mintaja na kawałki. Przygotuj miskę mąki i soli. Zwiń wszystkie kawałki ryby w mące.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę, spłucz z brudu i posiekaj. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Rozgrzej dwie patelnie, aż będą gorące. Wlej trochę oleju roślinnego na oba. Na jednej patelni ułóż mintaja w mące i usmaż ze wszystkich stron. Na innej patelni połóż posiekaną cebulę i marchewkę i smaż je przez 2-3 minuty.
Krok 5:
W osobnej szklance wymieszaj majonez z odrobiną wody. Następnie wlej całą mieszaninę na patelnię do warzyw.
Krok 6:
Doprowadź wszystko do wrzenia. Po podgrzaniu majonez rozprasza się na całej masie i równomiernie miesza z warzywami.
Krok 7:
Następnie umieść warzywa w majonezie na patelni z rybą. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj trochę soli i przyprawy do smaku.
Krok 8:
Połóż gotową rybę na talerzu i podawaj! Smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g