mintaj z majonezem marchewkowym i cebulą na patelni

bardzo proste, bardzo smaczne, bardzo satysfakcjonujące, na każdy dzień! Mintaj z majonezem, marchewką i cebulą przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. Jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. To danie doskonale komponuje się z każdym dodatkiem!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 19 % 4 g
116 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mintaja z marchewką i cebulą na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wyjmij tuszę mintaja z zamrażarki, aby stopniowo rozmrażała się w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rybie odetnij płetwy i ogon. Usuń wnętrze i spłucz pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj nadmiar wilgoci z ryby ręcznikiem papierowym. Pokrój mintaja na kawałki. Przygotuj miskę mąki i soli. Zwiń wszystkie kawałki ryby w mące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę, spłucz z brudu i posiekaj. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej dwie patelnie, aż będą gorące. Wlej trochę oleju roślinnego na oba. Na jednej patelni ułóż mintaja w mące i usmaż ze wszystkich stron. Na innej patelni połóż posiekaną cebulę i marchewkę i smaż je przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej szklance wymieszaj majonez z odrobiną wody. Następnie wlej całą mieszaninę na patelnię do warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadź wszystko do wrzenia. Po podgrzaniu majonez rozprasza się na całej masie i równomiernie miesza z warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie umieść warzywa w majonezie na patelni z rybą. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj trochę soli i przyprawy do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gotową rybę na talerzu i podawaj! Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy