skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grube, puszyste naleśniki na drożdżach? Przygotuj jedzenie. Ta ilość składników jest przeznaczona dla 7 małych naleśników. W razie potrzeby weź więcej. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Olej jest wysokiej jakości, bez dodatku tłuszczów roślinnych.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź jedną trzecią całej ilości mleka i podgrzej do temperatury 38-40 stopni. W tej temperaturze drożdże są aktywowane, zbyt gorące zabiją je, nie obudzą się w zimnym środowisku. Wlej trzecią część cukru, soli i suchych drożdży do ciepłego mleka. Wymieszać. Dodaj kilka łyżek mąki i ponownie dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 3:
Przykryj naczynie z ciastem serwetką i pozostaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie będzie musiał puchnąć i podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, weź inne drożdże i powtórz proces.
Krok 4:
Weź miskę na ciasto, wbij do niej jajko. Dodaj tam resztę cukru i ubij jajko, aż będzie gładkie. Wlać ciasto do jajka i wymieszać.
Krok 5:
Przesiej mąkę do miski. Zacznij wyrabiać ciasto, wlewając do niego pozostałe mleko partiami. Taki dodatek pozwoli uniknąć grudek w cieście. W tym momencie możesz dostosować konsystencję ciasta. Jeśli dodasz więcej mleka, okaże się płynne, a naleśniki cienkie. Z gęstym ciastem naleśniki wyjdą puszyste i grube. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Na samym końcu wlej do niego stopione masło.
Krok 6:
Wyjmij ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny, lepiej na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli masz mało czasu, możesz trzymać miskę ciasta w łaźni wodnej. Ciasto podwoi rozmiar.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię z grubym dnem na dużym ogniu. Posmaruj go kroplą oleju roślinnego. Wlej chochlę ciasta na środek na patelnię, rozprowadzając równomiernie na dnie.
Krok 8:
Smaż naleśnik z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą. Wyjmij gotowe naleśniki na talerz. Jeśli chcesz, możesz posmarować je masłem. Nie trzeba smarować patelni-olej w cieście nie pozwoli im się przykleić. Możesz też nie dodawać oleju do ciasta, ale smażyć na nim naleśniki.
Krok 9:
Podawaj naleśniki na gorąco, ze śmietaną, miodem, dżemem, świeżymi jagodami. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g