naleśniki grube puszyste na drożdżach

pyszne, piękne, apetyczne, dla całej rodziny na śniadanie! Grube i puszyste naleśniki drożdżowe gotują się nieco dłużej niż zwykle, ale warto z nimi majstrować-ich smak jest niesamowity! Okazują się niezwykle miękkie i aromatyczne, zwłaszcza takie naleśniki są dobre z miodem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 69 % 34 g
229 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grube, puszyste naleśniki na drożdżach? Przygotuj jedzenie. Ta ilość składników jest przeznaczona dla 7 małych naleśników. W razie potrzeby weź więcej. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Olej jest wysokiej jakości, bez dodatku tłuszczów roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź jedną trzecią całej ilości mleka i podgrzej do temperatury 38-40 stopni. W tej temperaturze drożdże są aktywowane, zbyt gorące zabiją je, nie obudzą się w zimnym środowisku. Wlej trzecią część cukru, soli i suchych drożdży do ciepłego mleka. Wymieszać. Dodaj kilka łyżek mąki i ponownie dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj naczynie z ciastem serwetką i pozostaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie będzie musiał puchnąć i podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, weź inne drożdże i powtórz proces.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź miskę na ciasto, wbij do niej jajko. Dodaj tam resztę cukru i ubij jajko, aż będzie gładkie. Wlać ciasto do jajka i wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do miski. Zacznij wyrabiać ciasto, wlewając do niego pozostałe mleko partiami. Taki dodatek pozwoli uniknąć grudek w cieście. W tym momencie możesz dostosować konsystencję ciasta. Jeśli dodasz więcej mleka, okaże się płynne, a naleśniki cienkie. Z gęstym ciastem naleśniki wyjdą puszyste i grube. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Na samym końcu wlej do niego stopione masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny, lepiej na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli masz mało czasu, możesz trzymać miskę ciasta w łaźni wodnej. Ciasto podwoi rozmiar.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię z grubym dnem na dużym ogniu. Posmaruj go kroplą oleju roślinnego. Wlej chochlę ciasta na środek na patelnię, rozprowadzając równomiernie na dnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż naleśnik z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą. Wyjmij gotowe naleśniki na talerz. Jeśli chcesz, możesz posmarować je masłem. Nie trzeba smarować patelni-olej w cieście nie pozwoli im się przykleić. Możesz też nie dodawać oleju do ciasta, ale smażyć na nim naleśniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj naleśniki na gorąco, ze śmietaną, miodem, dżemem, świeżymi jagodami. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy