Gabajou w sosie słodko-kwaśnym po chińsku

wieprzowina w cieście i sos słodko-kwaśny w chińskim daniu. Próbujemy? Eleganckie danie-odkrycie! W naszej rodzinie bardzo lubią mięso. Ale niektóre dania mięsne są już nudne. Dlatego fajnie było spróbować czegoś nowego. I wynik zadowolony. Mięso w cieście skrobiowym przyjemnie chrupnie skórką, w środku jest soczyste. A sos to osobny przyjemny temat: aromatyczny, pikantny, delikatny i zaskakująco dobrze komponuje się ze stosunkowo neutralnym mięsem! Piękno! Niezwykle smaczne to danie jest świeżo przygotowane. Po ostygnięciu jest również pyszne, ale coś wciąż gubi się w smaku. Dlatego podawaj z zapałem-z upałem-gorącym!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 67 % 31 g
węglowodany 22 % 10 g
324 kcal
IG: 70 / 10 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty wieprzowe w cieście. Myję wieprzowinę, suszymy serwetkami. Woda powinna być zimna, lodowata. U mnie - prosto z kawałkami lodu. Do momentu przygotowania ciasta powinien znajdować się w lodówce. Przesiej mąkę i skrobię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso kroimy na małe kawałki o wymiarach około 2x3 cm i grubości 2-2, 5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bij kawałki mięsa, dzięki tej procedurze będzie bardzo delikatne po usmażeniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed zanurzeniem mięsa w cieście przygotujemy wszystkie produkty do sosu słodko-kwaśnego. Myj-czyść warzywa. Teraz zajmijmy się siekaniem wszystkich warzyw, aby były na wyciągnięcie ręki we właściwym czasie, ponieważ danie to jest przygotowywane dość szybko. Jednocześnie nie będziemy mieli czasu na warzywa później, ponieważ będziemy musieli szybko usmażyć mięso i upewnić się, że się nie przypali.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki kroimy w długie paski, cebulę w półpierścienie (po chińsku: wzdłuż cebuli, a nie w poprzek), paprykę w kwadraty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój czosnek i imbir na cienkie talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy lodowatą wodę z lodówki (dzięki temu ciasto pozostaje chrupiące podczas smażenia). Wlej go do głębokiego pojemnika, dodaj białko jaja (nie potrzebujemy żółtka), dobrze wstrząśnij widelcem, szybko dodaj skrobię i mąkę. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję bez grudek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz kawałki ubitego mięsa w cieście. Upewnij się, że ciasto jest równomiernie rozłożone na nich ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wymieszaj mięso w cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podgrzej głęboką patelnię lub wok na ogniu. Wlej tam olej roślinny, dobrze go rozgrzej. Mięso zanurzamy partiami w cieście skrobiowym w głębokim tłuszczu i smażymy do całkowitego ugotowania - na złoty kolor przez 7-8 minut. W dwóch lub trzech przejściach smażymy wszystkie plastry mięsa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż mięso na papierowych serwetkach, aby wchłonąć nadmiar oleju. Jednocześnie przykryj mięso czymś na wierzchu, aby się nie ochłodziło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej 3-4 łyżki do rozgrzanej patelni. l olej roślinny, podgrzej go, Wrzuć czosnek i imbir, prawie natychmiast włóż cebulę i marchewkę. Smażyć, ciągle mieszając, przez 4-5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj paprykę i ananasa, gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając przez 4-5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej sos sojowy, skrobię uprzednio rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody (1 łyżka stołowa), miód, wyciśnij sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu, aż zgęstnieje przez około 8 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż mięso smażone w głębokim tłuszczu w cieście na talerzu lub w głębokim naczyniu, obficie polej sosem słodko-kwaśnym i podawaj na gorąco. Cieszmy się! Spróbuj, jest niesamowicie smaczny i aromatyczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy