skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty wieprzowe w cieście. Myję wieprzowinę, suszymy serwetkami. Woda powinna być zimna, lodowata. U mnie - prosto z kawałkami lodu. Do momentu przygotowania ciasta powinien znajdować się w lodówce. Przesiej mąkę i skrobię.
Krok 2:
Mięso kroimy na małe kawałki o wymiarach około 2x3 cm i grubości 2-2, 5 cm.
Krok 3:
Bij kawałki mięsa, dzięki tej procedurze będzie bardzo delikatne po usmażeniu.
Krok 4:
Przed zanurzeniem mięsa w cieście przygotujemy wszystkie produkty do sosu słodko-kwaśnego. Myj-czyść warzywa. Teraz zajmijmy się siekaniem wszystkich warzyw, aby były na wyciągnięcie ręki we właściwym czasie, ponieważ danie to jest przygotowywane dość szybko. Jednocześnie nie będziemy mieli czasu na warzywa później, ponieważ będziemy musieli szybko usmażyć mięso i upewnić się, że się nie przypali.
Krok 5:
Marchewki kroimy w długie paski, cebulę w półpierścienie (po chińsku: wzdłuż cebuli, a nie w poprzek), paprykę w kwadraty.
Krok 6:
Pokrój czosnek i imbir na cienkie talerze.
Krok 7:
Wyjmujemy lodowatą wodę z lodówki (dzięki temu ciasto pozostaje chrupiące podczas smażenia). Wlej go do głębokiego pojemnika, dodaj białko jaja (nie potrzebujemy żółtka), dobrze wstrząśnij widelcem, szybko dodaj skrobię i mąkę. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję bez grudek.
Krok 8:
Zanurz kawałki ubitego mięsa w cieście. Upewnij się, że ciasto jest równomiernie rozłożone na nich ze wszystkich stron.
Krok 9:
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wymieszaj mięso w cieście.
Krok 10:
Podgrzej głęboką patelnię lub wok na ogniu. Wlej tam olej roślinny, dobrze go rozgrzej. Mięso zanurzamy partiami w cieście skrobiowym w głębokim tłuszczu i smażymy do całkowitego ugotowania - na złoty kolor przez 7-8 minut. W dwóch lub trzech przejściach smażymy wszystkie plastry mięsa.
Krok 11:
Rozłóż mięso na papierowych serwetkach, aby wchłonąć nadmiar oleju. Jednocześnie przykryj mięso czymś na wierzchu, aby się nie ochłodziło.
Krok 12:
Wlej 3-4 łyżki do rozgrzanej patelni. l olej roślinny, podgrzej go, Wrzuć czosnek i imbir, prawie natychmiast włóż cebulę i marchewkę. Smażyć, ciągle mieszając, przez 4-5 minut.
Krok 13:
Dodaj paprykę i ananasa, gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając przez 4-5 minut.
Krok 14:
Wlej sos sojowy, skrobię uprzednio rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody (1 łyżka stołowa), miód, wyciśnij sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku.
Krok 15:
Dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj sos na wolnym ogniu, aż zgęstnieje przez około 8 minut.
Krok 16:
Rozłóż mięso smażone w głębokim tłuszczu w cieście na talerzu lub w głębokim naczyniu, obficie polej sosem słodko-kwaśnym i podawaj na gorąco. Cieszmy się! Spróbuj, jest niesamowicie smaczny i aromatyczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g