skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rybę pod marynatą z koncentratem pomidorowym, cebulą i marchewką? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast dorsza dopuszczalne jest stosowanie morszczuka, mintaja i innych gatunków ryb. Jeśli masz dostępne świeże pomidory, włącz je do składników, a następnie gotowe danie okaże się bardziej soczyste i pachnące.
Krok 2:
Jeśli masz rybę z zamrażarki, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. Usuń głowy i ogony, obierz łuski i odetnij płetwy. Jeśli ryba nie jest wypatroszona, usuń również wnętrze. Opłucz rybę pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój dorsza na dowolne kawałki średniej wielkości.
Krok 3:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj i osusz warzywa.
Krok 4:
Pokrój marchewki w cienkie paski lub zetrzyj na tarce z dużymi zębami. Posiekaj cebulę arbitralnie i przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę i czosnek do smażenia. Gotuj, ciągle mieszając, na dużym ogniu, aż się zrumieni.
Krok 6:
Dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, ulubione suche przyprawy (takie jak sucha bazylia, tymianek, mieszanka ziół prowansalskich itp.) Wlać niewielką ilość wody (około 60-70 ml.), doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień, przykryj patelnię i gotuj marynatę pomidorową przez około 10 minut.
Krok 7:
Dodaj rybę i pomidory koktajlowe na patelnię. Jeśli masz zwykłego pomidora, najpierw pokrój go na małe plasterki. W razie potrzeby usuń wcześniej skórkę z pomidora.
Krok 8:
Delikatnie wszystko wymieszaj. Dodaj szczyptę czarnego lub ziela angielskiego mielonego pieprzu, przykryj patelnię i gotuj dorsza do miękkości (Zajęło mi to około 20 minut). Po chwili otwórz lekko pokrywkę i sprawdź, czy naczynie się nie pali. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wrzącej wody. Zwykle sok z pomidorów wystarcza do duszenia ryb.
Krok 9:
Gotową duszoną rybę z koncentratem pomidorowym, cebulą i marchewką posyp świeżymi ziołami i podawaj!
smacznego!
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal / 100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g