ryba z koncentratem pomidorowym z cebulą i marchewką pod marynatą

proste, szybkie i smaczne danie dla całej rodziny! Ryba z koncentratem pomidorowym, cebulą i marchewką pod marynatą, nasycona smakiem i aromatami warzyw, okazuje się nieporównywalnie smaczna i soczysta. Przyprawy dodadzą szczególnego smaku i smaku.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 15 % 3 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę pod marynatą z koncentratem pomidorowym, cebulą i marchewką? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast dorsza dopuszczalne jest stosowanie morszczuka, mintaja i innych gatunków ryb. Jeśli masz dostępne świeże pomidory, włącz je do składników, a następnie gotowe danie okaże się bardziej soczyste i pachnące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz rybę z zamrażarki, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej. Usuń głowy i ogony, obierz łuski i odetnij płetwy. Jeśli ryba nie jest wypatroszona, usuń również wnętrze. Opłucz rybę pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój dorsza na dowolne kawałki średniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Umyj i osusz warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w cienkie paski lub zetrzyj na tarce z dużymi zębami. Posiekaj cebulę arbitralnie i przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę i czosnek do smażenia. Gotuj, ciągle mieszając, na dużym ogniu, aż się zrumieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, ulubione suche przyprawy (takie jak sucha bazylia, tymianek, mieszanka ziół prowansalskich itp.) Wlać niewielką ilość wody (około 60-70 ml.), doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień, przykryj patelnię i gotuj marynatę pomidorową przez około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rybę i pomidory koktajlowe na patelnię. Jeśli masz zwykłego pomidora, najpierw pokrój go na małe plasterki. W razie potrzeby usuń wcześniej skórkę z pomidora.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wszystko wymieszaj. Dodaj szczyptę czarnego lub ziela angielskiego mielonego pieprzu, przykryj patelnię i gotuj dorsza do miękkości (Zajęło mi to około 20 minut). Po chwili otwórz lekko pokrywkę i sprawdź, czy naczynie się nie pali. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wrzącej wody. Zwykle sok z pomidorów wystarcza do duszenia ryb.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotową duszoną rybę z koncentratem pomidorowym, cebulą i marchewką posyp świeżymi ziołami i podawaj!

smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal / 100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy