ryba w sosie pomidorowym

Szybki, łatwy i zdrowy przepis na każdy dzień! Ryba w sosie pomidorowym to danie, które przygotowały nasze matki, jego smak będzie dla wielu znany. Przepis jest dość prosty i niedrogi, wszystkie produkty z pewnością znajdą się w lodówce każdej gospodyni.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 29 % 6 g
110 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę w sosie pomidorowym? Przygotuj jedzenie. Każda biała ryba morska — mintaj, nototenia, dorsz, Zwykle gotuję morszczuka według tego przepisu. Zamiast soku pomidorowego możesz wziąć dobrą pastę pomidorową rozcieńczoną wodą. Umyj i obierz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mam już wypatroszoną rybę i bez głowy. Jeśli masz go w całości, najpierw wypatrosz go i odetnij głowę. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z brzucha — może być gorzki. Następnie oczyść rybę z łusek, dobrze spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na porcje. Posolić i odstawić na chwilę, aby ryba była dobrze solona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp mąkę do głębokiego talerza. Zwiń kawałki ryby w mące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny do smażenia. Umieść kawałki ryby na patelni i smaż je na złoty kolor z obu stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia ryby drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż smażoną rybę na talerzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść przygotowane warzywa na tej samej patelni, na której smażono ryby. Smaż je, mieszając, na złoty kolor na małym ogniu przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj sok pomidorowy (mój jest domowy) lub makaron rozcieńczony wodą i zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól i dla równowagi trochę cukru, spróbuj. Sos powinien być słodko-kwaśny, umiarkowanie słony.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieprz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W powstałym sosie włóż smażoną rybę, zagotuj, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

a każdy będzie do niego pasował-gotowane ziemniaki, tłuczone ziemniaki, owsianka lub makaron.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy