skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rybę w sosie pomidorowym? Przygotuj jedzenie. Każda biała ryba morska — mintaj, nototenia, dorsz, Zwykle gotuję morszczuka według tego przepisu. Zamiast soku pomidorowego możesz wziąć dobrą pastę pomidorową rozcieńczoną wodą. Umyj i obierz warzywa.
Krok 2:
Mam już wypatroszoną rybę i bez głowy. Jeśli masz go w całości, najpierw wypatrosz go i odetnij głowę. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z brzucha — może być gorzki. Następnie oczyść rybę z łusek, dobrze spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na porcje. Posolić i odstawić na chwilę, aby ryba była dobrze solona.
Krok 3:
Wsyp mąkę do głębokiego talerza. Zwiń kawałki ryby w mące.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej roślinny do smażenia. Umieść kawałki ryby na patelni i smaż je na złoty kolor z obu stron.
Krok 5:
Podczas smażenia ryby drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Połóż smażoną rybę na talerzu.
Krok 7:
Umieść przygotowane warzywa na tej samej patelni, na której smażono ryby. Smaż je, mieszając, na złoty kolor na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 8:
Następnie dodaj sok pomidorowy (mój jest domowy) lub makaron rozcieńczony wodą i zagotuj.
Krok 9:
Dodaj sól i dla równowagi trochę cukru, spróbuj. Sos powinien być słodko-kwaśny, umiarkowanie słony.
Krok 10:
Pieprz.
Krok 11:
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 12:
W powstałym sosie włóż smażoną rybę, zagotuj, przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Krok 13:
Smacznego!
a każdy będzie do niego pasował-gotowane ziemniaki, tłuczone ziemniaki, owsianka lub makaron.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g