klopsiki klasyczne na patelni

przepyszne, soczyste, miękkie, na lunch i kolację dla całej rodziny! Klasyczne klopsiki to świetne danie do codziennego menu. Z pewnością spodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Możesz podawać je z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami! Poczęstuj się!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 24 % 7 g
183 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne klopsiki na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz wieprzowinę z odrobiną tłuszczu. To doda soczystości gotowym klopsikom. Jeśli cebula jest duża, wystarczy jedna duża cebula. Weź ryż długoziarnisty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż wieprzowinę przez maszynę do mięsa i zamień ją w mięso mielone. Gotuj ryż we wrzącej wodzie, aż będzie do połowy ugotowany. Nie dodawaj surowego ryżu do klopsików. Podczas gotowania zwiększy się, a ryż będzie wystawał z klopsików, zamieniając je w "jeże".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przestronnej misce połącz mięso mielone i gotowany ryż. Obierz cebulę, opłucz i posiekaj. Można go zmielić w młynku, przepuścić razem z mięsem mielonym przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać nożem. Dodaj cebulę do miski do mielonego mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jedno jajko. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę biorę trochę papryki i suszoną bazylię. Wybór przypraw wyłącznie do Twojego gustu. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie i ubij mięso mielone na dnie miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Mokrymi rękami uformuj klopsiki i włóż je na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dużym ogniu smaż klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W osobnej szklance wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej klopsiki sosem pomidorowym i zagotuj. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas duszenia klopsików Odwróć 1-2 razy, aby ugotowały się najbardziej równomiernie. 10 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy