skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne klopsiki na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz wieprzowinę z odrobiną tłuszczu. To doda soczystości gotowym klopsikom. Jeśli cebula jest duża, wystarczy jedna duża cebula. Weź ryż długoziarnisty.
Krok 2:
Przełóż wieprzowinę przez maszynę do mięsa i zamień ją w mięso mielone. Gotuj ryż we wrzącej wodzie, aż będzie do połowy ugotowany. Nie dodawaj surowego ryżu do klopsików. Podczas gotowania zwiększy się, a ryż będzie wystawał z klopsików, zamieniając je w "jeże".
Krok 3:
W przestronnej misce połącz mięso mielone i gotowany ryż. Obierz cebulę, opłucz i posiekaj. Można go zmielić w młynku, przepuścić razem z mięsem mielonym przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać nożem. Dodaj cebulę do miski do mielonego mięsa.
Krok 4:
Rozbij jedno jajko. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę biorę trochę papryki i suszoną bazylię. Wybór przypraw wyłącznie do Twojego gustu. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie i ubij mięso mielone na dnie miski.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Mokrymi rękami uformuj klopsiki i włóż je na patelnię.
Krok 6:
Na dużym ogniu smaż klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 7:
W osobnej szklance wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą.
Krok 8:
Polej klopsiki sosem pomidorowym i zagotuj. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
Krok 9:
Podczas duszenia klopsików Odwróć 1-2 razy, aby ugotowały się najbardziej równomiernie. 10 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy na patelnię.
Krok 10:
Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g