skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. W nadzieniu, oprócz kapusty, możesz umieścić cebulę, dowolne zioła, paprykę i przyprawy według własnych upodobań. Wzięłam pietruszkę, bo cebuli nie lubimy.
Krok 2:
Drobno posiekaj obraną i umytą białą kapustę.
Krok 3:
Umyj świeże zioła, osusz i drobno posiekaj. Jeśli dodasz cebulę, obierz ją i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 4:
Złóż kapustę i zioła (i cebulę)do miski. Dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku. Ręcznie wymieszaj nadzienie, lekko ugniatając kapustę. Więc stanie się bardziej miękka. Nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
W innej misce rozbij jajka. Dodaj cukier, sól. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 6:
Wlej śmietanę i mleko do masy jajecznej, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj. Wsyp mąkę do płynnej części jajka. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Powinien mieć konsystencję jak naleśniki.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię. Radzę nie brać zbyt dużej patelni, ciasto okaże się zbyt cienkie. Mam 26 cm, lepiej weź mniej. Wlej na nią trochę oleju roślinnego. Połowę ciasta wyłożyć łyżką, równomiernie rozprowadzić na dnie.
Krok 9:
Połóż całe nadzienie na cieście.
Krok 10:
Napełnij go resztą ciasta. Użyj łyżki, aby wygładzić powierzchnię.
Krok 11:
Przykryj patelnię pokrywką, zrób Minimalne ciepło. Gotuj ciasto przez około 20 minut.
Krok 12:
Użyj talerza, aby obrócić ciasto na drugą stronę. Najpierw przewróć go na talerz do góry nogami, a następnie z talerza wepchnij z powrotem na patelnię.
Krok 13:
Gotuj ciasto przez kolejne 15 minut z drugiej strony pod przykryciem. Gotowe ciasto można posypać sezamem.
ciasto jest naprawdę bardzo szybkie w przygotowaniu! Oczywiście różni się od zwykłych ciast nadziewanych w cieście. Różnica między ciastem a nadzieniem nie jest tak wyraźna. Jest bardzo miękki i delikatny. Raczej jak bardzo gruby naleśnik z pieczeniem. Uwielbiamy takie ciasta, które wychodzą z hukiem jako szybka przekąska.
gdy górna warstwa ciasta lekko się zarumieni, sprawdź, czy jest gotowa: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g