skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym z czosnkiem? Przygotuj składniki. W razie potrzeby możesz użyć fileta z kurczaka lub całego ptaka pokrojonego na porcje. Będę gotował filety. Wstępnie rozmrozić filet z kurczaka, jeśli został zamrożony. Umyj go, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na małe kawałki.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Użyłem czerwonej cebuli, ale zrobi to zwykła cebula.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego przygotowane kawałki cebuli i kurczaka. Smaż je razem na średnim ogniu, aż mięso z kurczaka stanie się białe, a cebula będzie przezroczysta, około 5 minut.
Krok 4:
Obierz ząbki czosnku i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Na innej patelni lub na patelni z grubym dnem umieść kawałek masła i rozpuść na małym ogniu.
Krok 6:
Dodaj mąkę pszenną, szybko wymieszaj, aby mąka nie zebrała się w grudki. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i śmietanę. Wlej trochę wody. Szybko wszystko wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką.
Krok 7:
Wlej sos na patelnię z filetem z kurczaka i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku: sól i mielony czarny pieprz, możesz dodać paprykę, nada potrawie przyjemny smak i piękny odcień. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Wymieszaj i pozostaw naczynie do duszenia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby sos nie przypalił się do dna.
Krok 8:
Sos powinien trochę ugotować i zgęstnieć. W razie potrzeby możesz dodać do niego starty twardy ser, dzięki czemu sos będzie jeszcze grubszy i bardziej aromatyczny. Wyłącz ogień, pozostaw kurczaka w kremowym sosie czosnkowym pod przykryciem na 10 minut. Podawaj danie do stołu z dodatkiem lub bez, posypane posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu.
Krok 9:
Kurczak w sosie śmietanowym z czosnkiem doskonale komponuje się z prawie każdym dodatkiem, można go podawać jako niezależne danie ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g