kurczak w sosie śmietanowym z czosnkiem

soczyste, miękkie, apetyczne, pikantne, pyszne! Kurczak w sosie śmietanowym z czosnkiem to świetny przepis na prosty i szybki obiad. Delikatny sos śmietanowy doskonale współgra z pikantnym smakiem czosnku. Rezultatem jest bardzo aromatyczne mięso z kurczaka i dużo gęstego, pysznego sosu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
176 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym z czosnkiem? Przygotuj składniki. W razie potrzeby możesz użyć fileta z kurczaka lub całego ptaka pokrojonego na porcje. Będę gotował filety. Wstępnie rozmrozić filet z kurczaka, jeśli został zamrożony. Umyj go, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Użyłem czerwonej cebuli, ale zrobi to zwykła cebula.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż do niego przygotowane kawałki cebuli i kurczaka. Smaż je razem na średnim ogniu, aż mięso z kurczaka stanie się białe, a cebula będzie przezroczysta, około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbki czosnku i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na innej patelni lub na patelni z grubym dnem umieść kawałek masła i rozpuść na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę pszenną, szybko wymieszaj, aby mąka nie zebrała się w grudki. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i śmietanę. Wlej trochę wody. Szybko wszystko wymieszaj. Doprowadź sos do wrzenia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sos na patelnię z filetem z kurczaka i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku: sól i mielony czarny pieprz, możesz dodać paprykę, nada potrawie przyjemny smak i piękny odcień. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Wymieszaj i pozostaw naczynie do duszenia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby sos nie przypalił się do dna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sos powinien trochę ugotować i zgęstnieć. W razie potrzeby możesz dodać do niego starty twardy ser, dzięki czemu sos będzie jeszcze grubszy i bardziej aromatyczny. Wyłącz ogień, pozostaw kurczaka w kremowym sosie czosnkowym pod przykryciem na 10 minut. Podawaj danie do stołu z dodatkiem lub bez, posypane posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kurczak w sosie śmietanowym z czosnkiem doskonale komponuje się z prawie każdym dodatkiem, można go podawać jako niezależne danie ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy