skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną mieszankę świeżej kapusty na patelni? Przygotuj składniki. Weź białą kapustę, średniej wielkości marchewkę i cebulę, suszone zioła, tymianek, mieszanka papryki nadają się z przypraw. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć koncentrat pomidorowy. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ dusi się przez długi czas i nadal będzie miękkie.
Krok 2:
Dokładnie opłucz wieprzowinę i osusz ręcznikami papierowymi, aby podczas pieczenia mięsa było mniej rozprysków. Pokrój w kostki o wymiarach nie większych niż 2x2 cm, takie cięcie będzie wygodne do jedzenia, a mięso pozostanie soczyste.
Krok 3:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą nadzieniu piękny odcień.
Krok 4:
Oczyść kapustę z wiotkich liści, dobrze spłucz i osusz, układając na ręczniku lub ręcznikach papierowych. Drobno posiekaj kapustę nożem lub robotem kuchennym.
Krok 5:
Aby usmażyć mięso, rozgrzej patelnię z grubym dnem na średnim ogniu i polej ją połową oleju słonecznikowego. Weź patelnię o takiej wielkości, aby zmieściła wszystkie składniki mieszanki (mięso i warzywa). Przenieś pokrojone mięso, trochę soli, pieprzu i smaż na średnim ogniu, aż będzie lekko złoty. Często nie musisz przeszkadzać, aby mięso zachowało soczystość.
Krok 6:
Na osobnej patelni usmaż. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią pozostały olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw usmaż startą marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.
Krok 7:
Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.
Krok 8:
Przenieś pieczeń do mięsa, wymieszaj i smaż przez 2 minuty na małym ogniu.
Krok 9:
Dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 10:
Przygotuj sos. Zmiel czosnek za pomocą prasy. W szklance wody dodaj sos pomidorowy, cukier, trochę soli i czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Zalej przygotowanym sosem solankę, połóż liście laurowe, mielony czarny pieprz i suche przyprawy (możesz bez nich). Wymieszaj mieszankę, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone na naczyniu.
Krok 11:
Przykryj i gotuj mieszankę na średnim ogniu. Po 20 minutach wymieszaj i spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj trochę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Czas gotowania zależy od kapusty, powinna stać się miękka. Jeśli w gotowej mieszance pozostanie zbyt dużo płynu, zdejmij pokrywkę, aby wyparowała. Podawaj mieszankę posypaną ziołami. Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g