pyszna mieszanka świeżej kapusty na patelni

ze zwykłych produktów, apetyczny, pikantny, najlepszy! Pyszna mieszanka świeżej kapusty na patelni to pożywny obiad dla całej rodziny. W połączeniu z wieprzowiną uzyskuje się pełnowartościowy gorący drugi, który nie wymaga dekoracji. Ale dodanie gotowanych ziemniaków sprawi, że mieszanka będzie jeszcze bardziej satysfakcjonująca.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 22 % 5 g
147 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną mieszankę świeżej kapusty na patelni? Przygotuj składniki. Weź białą kapustę, średniej wielkości marchewkę i cebulę, suszone zioła, tymianek, mieszanka papryki nadają się z przypraw. Zamiast sosu pomidorowego możesz wziąć koncentrat pomidorowy. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ dusi się przez długi czas i nadal będzie miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz wieprzowinę i osusz ręcznikami papierowymi, aby podczas pieczenia mięsa było mniej rozprysków. Pokrój w kostki o wymiarach nie większych niż 2x2 cm, takie cięcie będzie wygodne do jedzenia, a mięso pozostanie soczyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W tej formie warzywa będą szybciej smażone i nadadzą nadzieniu piękny odcień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść kapustę z wiotkich liści, dobrze spłucz i osusz, układając na ręczniku lub ręcznikach papierowych. Drobno posiekaj kapustę nożem lub robotem kuchennym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby usmażyć mięso, rozgrzej patelnię z grubym dnem na średnim ogniu i polej ją połową oleju słonecznikowego. Weź patelnię o takiej wielkości, aby zmieściła wszystkie składniki mieszanki (mięso i warzywa). Przenieś pokrojone mięso, trochę soli, pieprzu i smaż na średnim ogniu, aż będzie lekko złoty. Często nie musisz przeszkadzać, aby mięso zachowało soczystość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na osobnej patelni usmaż. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią pozostały olej roślinny. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw usmaż startą marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś pieczeń do mięsa, wymieszaj i smaż przez 2 minuty na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut na średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj sos. Zmiel czosnek za pomocą prasy. W szklance wody dodaj sos pomidorowy, cukier, trochę soli i czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Zalej przygotowanym sosem solankę, połóż liście laurowe, mielony czarny pieprz i suche przyprawy (możesz bez nich). Wymieszaj mieszankę, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone na naczyniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj i gotuj mieszankę na średnim ogniu. Po 20 minutach wymieszaj i spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj trochę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Czas gotowania zależy od kapusty, powinna stać się miękka. Jeśli w gotowej mieszance pozostanie zbyt dużo płynu, zdejmij pokrywkę, aby wyparowała. Podawaj mieszankę posypaną ziołami. Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy