skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Konieczne jest przesianie go, aby usunąć obce elementy, które mogą znajdować się w opakowaniu mąki, a także nasycić produkt tlenem, co z kolei sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie. Dodaj olej roślinny, sól do mąki i wlej zimną wodę. Zagnieść ciasto.
Krok 2:
Najpierw wymieszaj składniki łyżką lub szpatułką, gdy zaczną się łączyć w jedną masę. Kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Na początku będzie się wydawać, że ciasto jest bardzo lepkie i płynne, ale podczas ugniatania ciasto stopniowo stanie się gładkie i elastyczne, przestanie przyklejać się do dłoni.
Krok 3:
W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki, ale z mąką musisz uważać, aby nie zatkać ciasta, powinno być bardzo miękkie. Pozostaw go w misce na stole na 15 minut, przykrywając go ręcznikiem.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Użyłem kolendry i pietruszki ze świeżych ziół, w razie potrzeby zestaw ziół można zmienić do smaku. Dokładnie spłucz świeże zioła, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Włóż miękki twaróg do miski. Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go najpierw przetrzeć przez sito lub przebić blenderem. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku i posiekane zioła do miski z twarogiem, dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
Krok 6:
Wypoczęte ciasto dzielimy na trzy równe części. Rozwałkuj każdy z nich w cienką okrągłą warstwę.
Krok 7:
Rozłóż jedną trzecią nadzienia twarogowego na środku.
Krok 8:
Przymocuj krawędzie ciasta, tworząc torebkę.
Krok 9:
Obróć go szwem w dół i ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało, rozwałkuj ciasto z nadzieniem wałkiem do ciasta na cienkie ciasto. Patelni nie trzeba smarować olejem, podgrzewamy ją.
Krok 10:
Rozłóż ciasto na rozgrzanej patelni, smaż je z obu stron przez 5 minut, aż powstanie złoty kolor, lepiej smażyć pod zamkniętą pokrywką, aby dobrze się upiekło w środku. Aby tortilla nie zaczęła puchnąć podczas smażenia, można ją w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wyjmij ciasto z patelni i natychmiast posmaruj masłem. Podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g