tortille z twarogiem i ziołami na patelni

pyszne, aromatyczne tortille z pikantnym nadzieniem twarogowym! Takie wypieki nadają się na śniadanie lub przekąskę między głównymi posiłkami. W nadzieniu możesz zmienić proporcje twarogu i zieleni według smaku, a także użyć zestawu zieleni, biorąc pod uwagę preferencje smakowe gospodarstw domowych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 60 % 29 g
235 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Konieczne jest przesianie go, aby usunąć obce elementy, które mogą znajdować się w opakowaniu mąki, a także nasycić produkt tlenem, co z kolei sprawi, że ciasto będzie bardziej miękkie. Dodaj olej roślinny, sól do mąki i wlej zimną wodę. Zagnieść ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw wymieszaj składniki łyżką lub szpatułką, gdy zaczną się łączyć w jedną masę. Kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Na początku będzie się wydawać, że ciasto jest bardzo lepkie i płynne, ale podczas ugniatania ciasto stopniowo stanie się gładkie i elastyczne, przestanie przyklejać się do dłoni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki, ale z mąką musisz uważać, aby nie zatkać ciasta, powinno być bardzo miękkie. Pozostaw go w misce na stole na 15 minut, przykrywając go ręcznikiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Użyłem kolendry i pietruszki ze świeżych ziół, w razie potrzeby zestaw ziół można zmienić do smaku. Dokładnie spłucz świeże zioła, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż miękki twaróg do miski. Jeśli twaróg jest ziarnisty, należy go najpierw przetrzeć przez sito lub przebić blenderem. Dodaj sól, czarny pieprz do smaku i posiekane zioła do miski z twarogiem, dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypoczęte ciasto dzielimy na trzy równe części. Rozwałkuj każdy z nich w cienką okrągłą warstwę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż jedną trzecią nadzienia twarogowego na środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przymocuj krawędzie ciasta, tworząc torebkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obróć go szwem w dół i ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało, rozwałkuj ciasto z nadzieniem wałkiem do ciasta na cienkie ciasto. Patelni nie trzeba smarować olejem, podgrzewamy ją.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto na rozgrzanej patelni, smaż je z obu stron przez 5 minut, aż powstanie złoty kolor, lepiej smażyć pod zamkniętą pokrywką, aby dobrze się upiekło w środku. Aby tortilla nie zaczęła puchnąć podczas smażenia, można ją w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wyjmij ciasto z patelni i natychmiast posmaruj masłem. Podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy