skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy.
Krok 2:
Obieramy widelce białej kapusty z górnych, nie reprezentatywnych liści, wycinamy łodygę. Pokrój kapustę na kawałki, przepuść je przez maszynę do mięsa lub posiekaj blenderem. Możesz to zrobić za pomocą zwykłego noża kuchennego. Najważniejsze jest to, że kapusta jest soczysta i młoda. Dodaj szczyptę soli do miski z kapustą, wymieszaj rękami, uwolnionego soku nie trzeba spuszczać.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Włóż mięso mielone do miski, lepiej użyć mieszanej wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach, kotlety będą soczyste, delikatne i smaczne. Dodaj do mielonego mięsa mieloną kapustę, cebulę, przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
Krok 4:
Do miski wbijamy również jajko kurze, jest ono potrzebne do & quot; mocowania & quot; mięsa mielonego, aby kotlety nie kruszyły się podczas smażenia. Wymieszaj mięso mielone, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.
Krok 5:
Aby składniki były dobrze połączone i nasycone przyprawami, lepiej włożyć przygotowane mięso mielone do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Następnie mokrymi rękami formujemy mały rozmiar kotletów. Obtocz je po obu stronach w mące. W razie potrzeby mąkę można zastąpić bułką tartą.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim puste kotlety. Smażyć kotlety na średnim ogniu po obu stronach, aż będą rumiane.
Krok 8:
Następnie wlej niewielką ilość wody na patelnię. Przykryj patelnię pokrywką i smaż kotlety przez około 30 minut na średnim ogniu. Kotlety z kapusty z mięsem mielonym są gotowe. Danie można podawać ze śmietaną, majonezem lub innym sosem, świeżymi ziołami i chlebem, w razie potrzeby z dodatkiem lub bez. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g