kotlety z kapustą i mięsem mielonym

świetna alternatywa dla zwykłych pasztecików mięsnych i przystawki z jarmużu! Przygotowanie kotletów z kapusty i mięsa mielonego pozwala gotować zarówno mięso, jak i przystawkę w jednym naczyniu, co znacznie upraszcza proces, a tym samym skraca czas przebywania gospodyni w kuchni. Ponadto jest to świetny sposób na ukrycie kapusty, która nie jest ukochana przez niektóre gospodarstwa domowe, po cichu wzbogacając ją w menu dla wszystkich. Danie ze względu na dodatek do mielonej kapusty staje się bardziej budżetowe. Warto również zauważyć, że dzięki kapuście kotlety mielone są szczególnie soczyste, delikatne i smaczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 21 % 6 g
185 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obieramy widelce białej kapusty z górnych, nie reprezentatywnych liści, wycinamy łodygę. Pokrój kapustę na kawałki, przepuść je przez maszynę do mięsa lub posiekaj blenderem. Możesz to zrobić za pomocą zwykłego noża kuchennego. Najważniejsze jest to, że kapusta jest soczysta i młoda. Dodaj szczyptę soli do miski z kapustą, wymieszaj rękami, uwolnionego soku nie trzeba spuszczać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Włóż mięso mielone do miski, lepiej użyć mieszanej wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach, kotlety będą soczyste, delikatne i smaczne. Dodaj do mielonego mięsa mieloną kapustę, cebulę, przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do miski wbijamy również jajko kurze, jest ono potrzebne do & quot; mocowania & quot; mięsa mielonego, aby kotlety nie kruszyły się podczas smażenia. Wymieszaj mięso mielone, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby składniki były dobrze połączone i nasycone przyprawami, lepiej włożyć przygotowane mięso mielone do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie mokrymi rękami formujemy mały rozmiar kotletów. Obtocz je po obu stronach w mące. W razie potrzeby mąkę można zastąpić bułką tartą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim puste kotlety. Smażyć kotlety na średnim ogniu po obu stronach, aż będą rumiane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej niewielką ilość wody na patelnię. Przykryj patelnię pokrywką i smaż kotlety przez około 30 minut na średnim ogniu. Kotlety z kapusty z mięsem mielonym są gotowe. Danie można podawać ze śmietaną, majonezem lub innym sosem, świeżymi ziołami i chlebem, w razie potrzeby z dodatkiem lub bez. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy