pasztet z kurczaka domowej roboty

świetny pasztet z kurczaka o jasnym smaku orzechów włoskich. Dawno nie robiłam żadnych domowych pasztetów, chociaż bardzo je kocham. Na świąteczny stół 8 marca zrobiłem taki pyszny i delikatny pasztet, w którym głównymi składnikami były filet z kurczaka i orzechy włoskie. Ogromnym plusem tego pasztetu jest jego niska zawartość tłuszczu. Dzięki orzechom i marchewce pasztet okazał się pięknym kremowym kolorem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 15 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 11 % 4 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie do miękkości. Zachowaj bulion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę, marchewkę i czosnek obrać, pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej mały kawałek masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż na nim warzywa przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój mięso na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel orzechy włoskie w blenderze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce blendera do orzechów dodaj kurczaka i posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż smażone warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej bulion i ubij wszystko razem, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na koniec dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową (Opcjonalnie) i pozostałe masło. Ubijaj do uzyskania gładkiej, kremowej masy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Trzymaj gotowy pasztet w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy