skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę z kiełbasą? Przygotuj jedzenie. Weź gotowaną kiełbasę, najlepiej nadaje się do tego przepisu. Odpowiednie mogą być również kiełbaski lub kiełbaski. Jeśli jesteś miłośnikiem wędzonych wędlin, możesz użyć wędzonej lub częściowo wędzonej kiełbasy. Obierz białą kapustę z górnych suchych liści i odetnij kawałek o wymaganym rozmiarze.
Krok 2:
Obierz kiełbasę i pokrój nożem w małe kostki. Kiełbaski - na kółkach. Posiekaj kapustę w dowolny sposób-będzie smaczna zarówno w słomkach, jak i kostkach. Wlej olej roślinny do smażenia na patelni lub głębokiej patelni z grubym dnem.
Krok 3:
Połóż posiekaną kapustę na oleju. Wlej kilka łyżek wody. Włącz ogień. Przykryj patelnię pokrywką. Dusić kapustę na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie wymieszaj. Kapusta powinna stać się miękka i osiąść, zmniejszyć objętość. Ilość płynu nieznacznie wzrośnie, ponieważ kapusta wypuści sok. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę przez kolejne 10 minut.
Krok 4:
Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Jeśli w kapuście pozostanie woda, zdejmij pokrywkę z patelni i przytrzymaj ją przez około 5 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Wyślij gotowaną kiełbasę na patelnię z kapustą. Wymieszaj, ponownie przykryj patelnię pokrywką. Piecz kapustę z kiełbasą przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aż kiełbasa się zrumieni.
Krok 5:
Następnie dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego na patelnię, wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut. Danie jest gotowe. Podaj go do stołu. Smacznego!
w ten sposób możesz zgasić kapustę z dodatkiem smażonej cebuli i marchwi.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa"amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa"Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g