skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z mąki ryżowej? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Podgrzej trochę mleko, aż będzie ciepłe.
Krok 2:
Oddziel białko od żółtka i podziel je na różne naczynia.
Krok 3:
Ubij białko z maksymalną prędkością miksera, aż będzie puszyste. Dodaj ciepłe mleko, olej roślinny, szczyptę soli i cukru do żółtka. Dobrze wymieszaj masę z żółtkiem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.
Krok 4:
Dodaj mąkę ryżową i sodę. Zagnieść gładkie ciasto bez grudek mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. W ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta. Będzie gęsty jak naleśniki.
Krok 5:
Następnie wmieszaj ubite białka do ciasta. Tutaj nie musisz już używać miksera. Dzięki białkowej masie powietrza ciasto będzie bardziej puszyste. Dlatego delikatnie mieszaj białka w cieście, starając się zachować blask.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą, aż będzie gorąca i wlej 2-3 łyżki ciasta na środek. Rozłoży się do pożądanego rozmiaru. Im grubsze ciasto, tym mniej będzie się rozprzestrzeniać, więc naleśniki będą grubsze. Ugotuj je na małym ogniu, aby ciasto w środku miało czas na upieczenie.
Krok 7:
Przy powolnym pieczeniu na powierzchni ciasta piankowego będą takie bąbelki.
Krok 8:
Gotuj naleśniki z obu stron przez 1 minutę. Staną się złote i nieznacznie wzrosną.
Krok 9:
Naleśniki z mąki ryżowej są gotowe! Podawaj je z dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Doskonałym dodatkiem będzie herbata, sok lub kompot. Miłego poczęstunku!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
zamiast cukru można użyć słodzika.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g