naleśniki z mąki ryżowej

najsmaczniejsze, bujne, delikatne, miękkie, na śniadanie! Naleśniki z mąki ryżowej to najlepszy początek każdego dnia, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej. Podawaj je z dżemem, dżemem, syropem, świeżymi jagodami!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 75 % 38 g
248 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mąki ryżowej? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Podgrzej trochę mleko, aż będzie ciepłe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białko od żółtka i podziel je na różne naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białko z maksymalną prędkością miksera, aż będzie puszyste. Dodaj ciepłe mleko, olej roślinny, szczyptę soli i cukru do żółtka. Dobrze wymieszaj masę z żółtkiem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę ryżową i sodę. Zagnieść gładkie ciasto bez grudek mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. W ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta. Będzie gęsty jak naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wmieszaj ubite białka do ciasta. Tutaj nie musisz już używać miksera. Dzięki białkowej masie powietrza ciasto będzie bardziej puszyste. Dlatego delikatnie mieszaj białka w cieście, starając się zachować blask.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię nieprzywierającą, aż będzie gorąca i wlej 2-3 łyżki ciasta na środek. Rozłoży się do pożądanego rozmiaru. Im grubsze ciasto, tym mniej będzie się rozprzestrzeniać, więc naleśniki będą grubsze. Ugotuj je na małym ogniu, aby ciasto w środku miało czas na upieczenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy powolnym pieczeniu na powierzchni ciasta piankowego będą takie bąbelki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj naleśniki z obu stron przez 1 minutę. Staną się złote i nieznacznie wzrosną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naleśniki z mąki ryżowej są gotowe! Podawaj je z dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Doskonałym dodatkiem będzie herbata, sok lub kompot. Miłego poczęstunku!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

zamiast cukru można użyć słodzika.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy