skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kalafior w chrupiącym cieście? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Kalafior wybierz gęsty, biały z zielonymi dolnymi liśćmi. Wtedy gotowe danie okaże się bardziej zdrowe i aromatyczne. Dokładnie umyj kapustę, strząśnij wodę i rozłóż ją na kwiatostany. Pożądane jest, aby kwiatostany były tej samej wielkości, aby równomiernie ugotować wszystkie porcje. Trochę soli i wymieszaj.
Krok 3:
Umyj jajko w ciepłej wodzie, aby zmyć brud i bakterie, rozbij je do miski. Mieszaj trzepaczką lub zwykłym widelcem, aż będzie gładka. Nie trzeba go ubijać, wystarczy dobrze wymieszać.
Krok 4:
Dodaj sól i pieprz do jajka.
Krok 5:
Wlej wodę do miski. Weź przefiltrowaną wodę i zawsze bardzo zimną. Jeszcze lepiej, jeśli trzymasz go w zamrażarce przed dodaniem, ciasto stanie się bardziej chrupiące. I wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę do miski, dotleniając ją i pozbywając się gruzu, jeśli taki był. Wymieszaj wszystko, aż ciasto będzie gładkie. Powinien być jak do robienia naleśników.
Krok 7:
Włóż kwiatostany do ciasta i wymieszaj, aby całkowicie je przykryły. Kwiatostany kapusty w cieście można gotować zarówno świeże,jak i lekko blanszować. Bez obróbki cieplnej kapusta jest gęsta, z małą chrupkością i doskonale zachowuje swój kształt. Blanszowana kapusta jest delikatniejsza i nie ma wyraźnych granic między kwiatostanami a ciastem. Wolimy kapustę gotowaną bez obróbki cieplnej.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na wysoką i niezbyt dużą patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Najlepiej jest wziąć rafinowany olej, aby nie przerwać smaku i aromatu głównego produktu. Gotowość oleju można sprawdzić za pomocą makaronu. Jeśli zanurzysz go w oleju i na powierzchni utworzą się bąbelki, olej jest gotowy. Delikatnie zanurz różyczki w cieście w oleju i smaż przez kilka minut na złoty kolor z obu stron.
Krok 9:
Przenieś gotową kapustę na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 10:
Przełóż na talerz i podawaj. Może być podawany na gorąco jako dodatek lub jako przekąska po schłodzeniu.
Krok 11:
Kalafior z chrupiącą skórką jest gotowy. Smacznego.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g