kalafior w chrupiącym cieście

delikatny kalafior w chrupiącym cieście. Spodoba się wszystkim bez wyjątku. Może być samodzielnym gorącym daniem. Podawać jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet jako zimna przekąska na świątecznym stole. I odbywa się to prawie w ciągu kilku minut.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 76 % 25 g
węglowodany 15 % 5 g
246 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kalafior w chrupiącym cieście? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalafior wybierz gęsty, biały z zielonymi dolnymi liśćmi. Wtedy gotowe danie okaże się bardziej zdrowe i aromatyczne. Dokładnie umyj kapustę, strząśnij wodę i rozłóż ją na kwiatostany. Pożądane jest, aby kwiatostany były tej samej wielkości, aby równomiernie ugotować wszystkie porcje. Trochę soli i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jajko w ciepłej wodzie, aby zmyć brud i bakterie, rozbij je do miski. Mieszaj trzepaczką lub zwykłym widelcem, aż będzie gładka. Nie trzeba go ubijać, wystarczy dobrze wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i pieprz do jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do miski. Weź przefiltrowaną wodę i zawsze bardzo zimną. Jeszcze lepiej, jeśli trzymasz go w zamrażarce przed dodaniem, ciasto stanie się bardziej chrupiące. I wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę do miski, dotleniając ją i pozbywając się gruzu, jeśli taki był. Wymieszaj wszystko, aż ciasto będzie gładkie. Powinien być jak do robienia naleśników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kwiatostany do ciasta i wymieszaj, aby całkowicie je przykryły. Kwiatostany kapusty w cieście można gotować zarówno świeże,jak i lekko blanszować. Bez obróbki cieplnej kapusta jest gęsta, z małą chrupkością i doskonale zachowuje swój kształt. Blanszowana kapusta jest delikatniejsza i nie ma wyraźnych granic między kwiatostanami a ciastem. Wolimy kapustę gotowaną bez obróbki cieplnej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na wysoką i niezbyt dużą patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Najlepiej jest wziąć rafinowany olej, aby nie przerwać smaku i aromatu głównego produktu. Gotowość oleju można sprawdzić za pomocą makaronu. Jeśli zanurzysz go w oleju i na powierzchni utworzą się bąbelki, olej jest gotowy. Delikatnie zanurz różyczki w cieście w oleju i smaż przez kilka minut na złoty kolor z obu stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotową kapustę na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przełóż na talerz i podawaj. Może być podawany na gorąco jako dodatek lub jako przekąska po schłodzeniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kalafior z chrupiącą skórką jest gotowy. Smacznego.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy